Huawei MWC 2019 - Einde ARM contract HiSilicon - Ark OS

Huawei werkt aan zijn eigen besturingssysteem om zonder de Google Play Store te blijven bestaan. Ark OS wordt nu, na een patentaanvraag bij de EUIPO, gezien als een mogelijke kandidaat voor de naam.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Inmiddels zijn we bijna anderhalve week verder sinds Google als eerste besloot om niet langer samen te werken met Huawei. Veel bedrijven volgde, waaronder het Amerikaanse ARM, en inmiddels heeft ook Microsoft de samenwerking stopgezet. Sindsdien is bekend dat Huawei druk bezig is om zijn eigen besturingssysteem gereed te maken voor een onthulling richting het einde van 2019 of begin 2020. Een naam voor het besturingssysteem werd tot op heden nog niet geopperd, al zou Huawei intern al jaren bezig zijn met een project genaamd ‘Hongmeng’. Inmiddels zijn er aanvragen ingediend bij de EUIPO, om zo de naam voor zijn besturingssysteem te registreren, die mogelijk Ark OS zal zijn.

Drie registraties bij EUIPO

Android Headlines wist in zijn totaliteit drie aanvragen van Huawei te vinden bij de EUIPO. EUIPO staat voor European Union Intellectual Property Office. Daar kunnen bedrijven zich melden om merknamen over andersoortig intellectueel eigendom aan te melden. In de drie aanvragen is terug te lezen dat het specifiek gaat om ‘het ontwerpen en ontwikkelen van compilersoftware en besturingssystemen voor mobiele apparaten’. Verder wordt er gesproken over het ‘ontwerpen en ontwikkelen van mobiele applicaties met compilersoftware’. In alle gevallen spreekt Huawei in zijn aanvragen bij de EUIPO over exact dezelfde termen, al blijven precieze details nog afgeschermd.

Huawei zou momenteel bezig zijn om HongMeng vast te leggen als merknaam voor zijn aanstaande besturingssysteem. Android Headlines, die de aanvragen wist te achterhalen uit de database van de EUIPO, denkt echter dat er de kans bestaat dat Ark OS de naam zal zijn voor het besturingssysteem. Het zou verrassend zijn als Ark OS de naam zal zijn waar Huawei zijn besturingssysteem op de markt zal brengen. Ark heeft door het christelijke geloof een symbolische betekenis gekregen, hoop is een van de connotaties in de Westerse wereld. Uiteindelijk hoeft het overigens niet per se Ark OS te worden. Huawei heeft immers ook namen zoals Huawei Ark en Ark los in de patentaanvraag staan.

Ark OS gebaseerd op AOSP?

Een naam zal voor veel gebruikers het verschil niet gaan maken. Voordat het een succes kan worden voor Huawei, zal het veel werk moeten verzetten om apps voor zijn besturingssysteem beschikbaar te stellen. Uit eerdere lekken bleek dat Huawei zou werken aan een methode om Android apps op zijn eigen besturingssysteem te laten werken. Er bestaat ook de kans dat Huawei’s eigen OS op het welbekende AOSP is gebaseerd, een open-source versie van Android. Om de transitie makkelijker te maken zou Apptoide samen willen werken met Huawei om een appwinkel vol bekende apps naar Huawei-smartphones te brengen. Wij zijn alvast benieuwd naar de stappen die Huawei nog zal zetten.