Huawei MWC 2019 - Einde ARM contract HiSilicon

Huawei mag zijn borst natmaken: ook het Britse ARM zegt alle bestaande contracten met Huawei op. Daardoor moet chipfabrikant HiSilicon per direct de chipproductie van ARM-gebaseerde chips stopzetten, aldus de BBC.

Maandag werd bekend dat niet alleen Google zijn banden verbrak met het Chinese Huawei. Broadcom, Intel en Qualcomm volgden het pad van Google en hebben hun banden inmiddels verbroken. Er zijn nog voldoende andere partijen die een samenwerking met Huawei op kunnen zeggen, maar van één partij werd het juist niet verwacht: ARM. ARM is een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van chipdesigns en instructiesets. Een rapport van het Britse BBC meldt dat alle medewerkers van de organisatie banden met de Chinese smartphonefabrikant moeten verbreken. Het einde van de samenwerking zou een harde klap zijn voor HiSilicon, de chipdivisie van Huawei.

Einde contracten Britse ARM

Het is verrassend dat juist ARM actieve contracten, rechten op ondersteuning en samenwerkingen stop zou zetten. Het bedrijf heeft in eerste opzicht namelijk vrij weinig van doen met de Verenigde Staten, gezien het hoofdkantoor in Groot-Brittannië gevestigd zit. Daarnaast is Softbank eigenaar van de chipdesigns; Softbank is een van de grootste Japanse banken. Toch zit er, volgens een intern bericht, een geldige reden achter. Het zou namelijk zo zijn dat technologie in de chips voor een deel afkomstig is uit de Verenigde Staten. Daardoor is het verplicht om in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving te handelen en moet het de samenwerking met Huawei staken.

HiSilicon Huawei - 1 - ARM

Mocht de samenwerking inderdaad zijn stopgezet, dan moet het Chinese bedrijf stoppen met de productie van zijn HiSilicon-chipsets. Deze SoC’s (System on a Chip) zijn vrijwel volledig opgebouwd uit ARM-designs, waardoor het na het verliezen van de licentie een illegale activiteit uit zou voeren, als het de chips blijft produceren. Zo’n beslissing zou niet alleen gevolgen hebben op de markt in Europa en de VS, maar heeft ook verregaande gevolgen voor China. Veel Huawei-smartphones zijn ontwikkeld met HiSilicon SoC’s met ARM’s design, waardoor het plots geen smartphones meer mag leveren. Verder kan het niet bij Qualcomm terecht, gezien deze fabrikant contracten met Huawei al eerder verbrak.

Gestockeerde voorraad Huawei-fabriek

Voorlopig zou het niet al te veel problemen op moeten leveren. Eerdere berichten van Bloomberg en lokale Chinese media suggereren dat Huawei voldoende onderdelen van Amerikaanse partijen heeft gestockeerd, om ten minste drie maanden tot één jaar operationeel te blijven. Partijen zoals Qorvo en Micron zijn gevestigd in de Verenigde Staten en leverde, tot aan de het handelsverbod, de nodige onderdelen aan Huawei. Ondanks de extra voorraden zal het voor Huawei moeilijk zijn om een lange tijd boven water te blijven, zonder de licentie van ARM is het zo goed als onmogelijk om nog smartphones te blijven produceren. Dan reken je niet eens de problemen met andere leveranciers mee…