DJI Matrice 200

Na Huawei worden nu ook Chinese fabrikanten van drones en andersoortige ‘verbonden apparaten’ door de Chinese overheid doorgelicht, dit zou mogelijk consequenties voor DJI kunnen hebben.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Na de beslissing van Trump in week 20 om “bedrijven uit landen die voor onveiligheid in de samenleving kunnen zorgen te weren”, ligt DJI inmiddels ook onder het vergrootglas. DJI is geen leverancier van telecomapparatuur en heeft weinig van doen met deze wetgeving. Er is echter wel een verband tussen de twee zaken: de overheid is ongerust over de dataverzameling vanuit van DJI in China. Het upload namelijk de data van zijn gebruikers naar Chinese servers. Het Amerikaanse departement van ‘Homeland Security’ heeft een waarschuwing opgesteld voor dreigingen van Chinese drones. Het gaat (nog) niet om een gerechtelijk onderzoek, maar enkel om een waarschuwing voor zijn burgers.

Zaak van Homeland Security:

“De Amerikaanse overheid heeft sterke bedenkingen bij producten die Amerikaanse data naar delen van de wereld versturen waar een autoritaire overheid ongelimiteerde toegang kan bemachtigen tot gebruikersdata, of op andere manieren die toegang kan misbruiken.

Deze bedenkingen gelden ook voor Chinese (drones) of andere verbonden apparaten die data kunnen verzamelen en versturen naar Chinese servers. De data kan (in het geval dat de overheid toegang krijgt tot de data, red.) operationele feiten onthullen over de individuelen en/of partijen die de verbonden-apparaten bedienen, gezien China strikte obligaties aan zijn burgers oplegt om bij te dragen aan nationale inlichtingenpraktijken.” 

DJI is gevestigd in Shenzhen

Homeland Security heeft ook geen middelen om de fabrikant van drones te achtervolgen. Daar komt nog bij dat DJI als merk niet in de berichtgeving wordt genoemd. Toch kan je verwachten dat het departement DJI als een van de dreigingen ziet. Het in Shenzhen gevestigde DJI werd eerder nog geblokkeerd binnen het Amerikaanse leger. In 2017 voegde het bedrijf, na de berichtgeving, een privacymodus toe die al het internetverkeer zou blokkeren zodra de drone in de lucht is. Het bedrijf heeft inmiddels ook zelf een reactie op de berichtgeving van Homeland Security achtergelaten. Daarin claimt het dat veiligheid binnen DJI altijd een prioriteit is en dat gebruikers de in China opgeslagen data zelf kunnen beheren:

“Binnen DJI staat veiligheid aan de basis van al onze processen én de veiligheid van onze technologie is onafhankelijk geverifieerd door de Amerikaanse overheid en grote Amerikaanse bedrijven. Alle consumenten hebben volledige controle over de verzameling, opslag en verdeling van data op onze servers.

Voor klanten van overheden en kritieke infrastructuren die aanvullende garanties nodig hebben, leveren we drones die geen gegevens overbrengen naar DJI of via het internet, onze klanten kunnen alle aangeraden voorzorgsmaatregelen van Homeland Security inschakelen. Elke dag vertrouwen Amerikaanse bedrijven, first responders en overheden op de drones van DJI om levens te redden, de veiligheid van werknemers te bevorderen en vitale activiteiten te ondersteunen. Die verantwoordelijkheid nemen wij zeer serieus.”