Hughes

Facebook-Medeoprichter Chris Hughes heeft zich uitgesproken tegen Facebook; hij vindt namelijk dat het welletjes is geweest met de ongebreidelde macht van Facebook en meent dat zijn geesteskind zou moeten opgedeeld worden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Over zijn collega Mark Zuckerberg had Hughes het volgende te zeggen; “zijn invloed is ongelooflijk groot, veel groter dan wie ook in de privésector of in de regering.” Toch had hij nog een paar goede woorden voor zijn collega: “Mark is een goede persoon, maar ik ben kwaad dat zijn focus op groei hem ertoe geleid heeft veiligheid en burgerschap op te geven voor een paar extra clicks.”

Hughes heeft het ook over de onmogelijkheid om de conversaties van zoveel Facebook-accounts op te volgen. Er is geen precedent voor het opvolgen, organiseren en zelfs het censureren van de conversaties van twee miljard mensen.” Het meest problematische aspect vindt Hughes echter de hegemonie die Zuckerberg uitoefent over Facebook zelf. Zuckerberg heeft 60 procent van de stemrechten van Facebook in handen, waardoor hij dus de volledige controle over het socialemediabedrijf uitoefent.

Hughes verliet Facebook in 2007 om mee te werken aan de verkiezingscampagne van Barack Obama. Toch voelt hij zich naar eigen zeggen “nog altijd aansprakelijk voor de gedane schade”. In het bijzonder heeft hij het er moeilijk mee dat zijn team in de beginjaren van Facebook niet “beter heeft nagedacht over hoe het nieuwsfeedalgoritme onze cultuur kon veranderen, verkiezingen zou kunnen beïnvloeden en nationalistische leiders de macht zou kunnen geven.”

Begin dit jaar suggereerde Zuckerberg wel een aantal ideeën voor een internetregelgeving. Hughes wuift dat echter weg. “Ik geloof best dat hij (Zuckerberg) dat voorstel met de beste intenties deed. Toch denk ik dat het een poging is om wetgevers om de tuin te leiden zodat ze Facebook niet zouden splitsen.”