WhatsApp - 1

Windows Phone en Windows Mobile staan al jaren ten dode opgeschreven. Eind 2019 zal er officieel vanuit Microsoft een einde aan komen, WhatsApp laat weten mee te gaan en stopt de ondersteuning.

Advertentie

Windows Phone, misschien ken je het nog: Microsofts mobiel besturingssysteem. Ondanks jaren van investeringen wist de softwaregigant er nooit een succes van te maken: het besturingssysteem had te kampen met een marktaandeel van minder dan één procent. Ontwikkelaars bleven vaak weg van het besturingssysteem. Als ze er al aan werkte, was het vrij beperkt. Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp, was een van de weinige bedrijven die ‘interesse’ bleek te hebben in Windows Phone. Nu Microsoft zelf de stekker uit Windows Phone heeft getrokken, zal WhatsApp later dit jaar ook een punt zetten achter de ontwikkeling – waarmee de tijd is aangebroken om Windows Phone achter te laten.

WhatsApp en Windows Phone

Per 31 december 2019 zal WhatsApp de stekker uit WhatsApp voor Windows Phone trekken. Met ingang van deze datum zal de app niet meer werken op ‘alle versies van Windows Phone’. Er wordt niet gesproken over specifieke versies van Windows, maar het is duidelijk dat Windows Mobile 10-apparaten ook onder de slachtoffers vallen. In een bericht laat de Indiase tak (via BGR) weten dat op basis van de beslissing om Windows 10 Mobile vanaf 10 december 2019 niet meer te ondersteunen, de beslissing voor WhatsApp is genomen. Vermoedelijk zullen andere apps snel volgen met een vergelijkbare mededeling; na het stopzetten van updates is Windows Phone namelijk minder veilig.

WhatsApp op Windows Mobile - 1
WhatsApp op Windows Phone. Het is duidelijk dat de applicatie niet met zijn tijd mee is gegaan.

Het is niet de eerste keer dat WhatsApp gedag zegt tegen Windows Phone, eind 2017 stopte het al met de ondersteuning voor Windows Phone 8.0-apparaten. Tegelijkertijd nam het afscheid van de ondersteuning voor BlackBerry OS en BlackBerry 10. Recenter werd ondersteuning voor Nokia’s S40-besturingssysteem stopgezet, en aan het einde van 2019 dus voor Windows Phone over het algemeen. In 2020 zal ook Android Gingerbread van het strijdpodium verschijnen. Daarmee verkleint het zijn app-ondersteuning naar iOS 8.0+, Android 4.0+ en het relatief kleine KaiOS, aldus BGR.