communithings

Na enkele succesvolle projecten met de slimme parkeertechnologie van CommuniThings wil Orange de start-up een handje helpen met een investering van drie miljoen euro.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Parkeerplaats vinden in grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent is voor iedereen een probleem. De parkeerplaatsen zijn er schaars en de auto’s zijn er dan weer talrijk, geen ideale combinatie dus. Om die paar vrije parkeerplaatsen te zoeken, zijn Internet of Things start-up CommuniThings en telecomprovider Orange een jaar geleden gaan samenwerken om een app te ontwikkelen.

Die app maakt gebruik van het beste van de twee partijen: de IoT-kennis van CommuniThings en het netwerk van Orange. Met behulp van het NarrowBand-Internet of Things-netwerk (NB-IoT) van Orange kan CommuniThings draadloze sensoren in de weg plaatsen die ingezet kunnen worden om vrije parkeerplaatsen in kaart te brengen. Die gegevens zijn dan te vinden zijn in een app zodat je makkelijk en in real-time kan zien waar er nog een vrije plaats is.

Niet alleen bestuurders, maar ook stadsbesturen hebben hierbij baat. Zo geven sommige steden je een aantal gratis parkeerminuten. Als die limiet op is en een parkeerwachter voorbij je auto komt, dan krijg je een boete. Met behulp van deze smart parking-platform kan er ook in real-time nagegaan worden hoelang een auto op een plek staat en of die gratis parkeerminuten al dan niet opgebruikt zijn.

Sinds juni 2018 werd het systeem uitgerold en maken o.a. Brussel en Luik er al gebruik van.

Investering van drie miljoen

Na deze succesvolle projecten in enkele steden heeft Orange besloten om een investering van drie miljoen te doen. Dit doet het samen met Finance.Brussels en Essex Innovation. Met die investering moet de technologie van CommuniThings niet alleen verder in België verspreid worden, maar op lange termijn ook in de rest van de wereld.