intel

Intel stapte na de melding van het samenwerkingsverband tussen Apple en Qualcomm uit de mobiele 5G-markt. In een interview met The Wall Street Journal wordt ook duidelijk waarom.


Na een hevig gevecht tussen Apple en Qualcomm, kwam er op 16 april plots een oplossing. Apple zou een onbekend bedrag aan de chipfabrikant betalen, vervolgens zou deze weer patenten en modem-chips leveren voor nieuwe Apple-producten, zoals iPhones en iPads. Vanwege de problemen tussen de twee bedrijven, besloot de chipfabrikant te stoppen met het leveren van modems voor de nieuwe iPhones. Daaropvolgend werkte Apple nauw samen met Intel om de broodnodige modemchips toch nog te verkrijgen. Tijdens de samenwerking werd er ook aan 5G-chips gewerkt. Toen er op 16 april plots een oplossing kwam, stapte Intel uit de mobiele 5G-ontwikkeling: inmiddels is ook bekend waarom.

Qualcomm - Apple - Modem - royalty
Beeld: Qualcomm / de deal tussen Apple en Qualcomm.

In een interview met The Wall Street Journal laat de CEO, Bob Swan weten dat er simpelweg geen geld meer in de markt zat na het samenwerkingsverband. “Na het bericht over de samenwerking tussen Apple en Qualcomm, hebben we de mogelijkheden onderzocht om winst te maken bij het leveren van 5G-modemchips voor smartphones en concludeerde we dat er geen zaak te maken valt.” Intel verlaat de 5G-markt niet volledig: het bedrijf maakt apparatuur voor de 5G-infrastructuur. Ook zal het bedrijf voldoen aan de vraag naar 5G-modemchips voor laptops en andere producten. Verder zal er intern worden besproken wat het na dkostbare investeringen zal doen met zijn mobiele 5G-modem-ontwikkelingen.

Qualcomm streeft Intel voorbij

Slechts uren nadat Apple en Qualcomm besloten, stapte Intel al uit de markt. Volgens een rapport van Bloomberg, zou Qualcomm de taak om 5G naar iPhones te brengen van Intel over hebben genomen. In het rapport staat dat Intel mogelijk niet kon voldoen aan de gestelde eisen door Apple, en het laatstgenoemde bedrijf zijn gevecht met Qualcomm moest beëindigen om 5G naar iPhones te kunnen brengen. Vooralsnog levert Intel nog wel 4G LTE-chips aan de smartphonefabrikant, iets wat pas zal wijzigen zodra Qualcomm komt met een modemchip voor alle mobiele verbindingsstandaarden. Dit laat wederom de kracht zien van spelers zoals Qualcomm, waar de concurrentie niet tegenop kan.