Tesla Autopilot

Na een sterk einde van 2018 gaat de omzet opnieuw in dalende lijn en er zit voorlopig nog geen verbetering aan te komen.

Advertentie

Tesla maakte begin deze maand al zijn dalende verkoopcijfers bekend en voorspelde toen al een lagere omzet dan verwacht. Het bedrijf maakte zijn omzetcijfers voor het eerste kwartaal van 2019 gisteren bekend  en ze toonden na een sterke tweede helft van 2018 inderdaad voor het eerst verlies.

Tesla maakte van begin januari tot eind maart een omzet van 4,04 miljard euro, een pak minder dan de 6,47 miljard euro van het vierde kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 valt er echter wel goed nieuws af te lezen, want toen werd er slechts 2,34 miljard euro omzet geboekt. Toch resulteerden deze resultaten in een verlies van 630 miljoen euro. Het slechte nieuws stopt daar echter niet, want Tesla verwacht ook in het tweede kwartaal geen winst te boeken.

De autoconstructeur heeft met bijna 2 miljard euro echter nog wel genoeg cash beschikbaar om dit allemaal om te draaien in de tweede helft van 2019, hoewel hun cashflow gevoelig gedaald is tegenover het einde van 2018, toen Tesla nog 3,35 miljard euro beschikbaar had. De aflossing van een schuld van 827 miljoen euro was echter wel voorspeld en maakte het grootste deel van deze uitgaven uit.

Tesla CEO Elon Musk had het tijdens zijn gesprek met investeerders over de uitdagingen die komen kijken bij het wereldwijd verschepen van wagens die allemaal uit één fabriek komen. Hij noemde logistieke problemen dan ook als de belangrijkste reden voor de slechte resultaten.

Gerelateerde artikelen

Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.