De EU kan een site nu beboeten voor terroristische content

EU

Specialisten zijn het erover eens dat terroristische content het meest schadelijk is in de eerste uren dat die online wordt geplaatst. Daarom heeft de EU ook beslist om sites nu te beboeten als ze terroristische content niet na één uur van hun internetruimte halen.

De Europese Unie maakt duidelijk dat terroristische content, gaande van blogs tot vlogs, het meest schadelijk zijn in de eerste uren nadat die online werden gepost. Gisteren stemde het Europese Parlement voor een nieuwe regel die ervoor zou zorgen dat internetbedrijven terroristische content binnen een uur moeten verwijderen, willen ze ontsnappen aan torenhoge boetes van de EU. Dergelijke boetes zouden kunnen oplopen tot vier procent van de wereldwijde inkomsten van het bedrijf in kwestie.

De wetgeving ligt redelijk in lijn met de andere richtlijnen die de Europese Commissie vorige lente nog voorstelde, maar zoals BBC News bericht, zeggen critici dat deze wetgeving eigenlijk een verwaterde versie is van zijn voorganger. Bedrijven hoeven met deze maatregel de content niet te controleren, en moeten ook niet bij wet een automatische filter installeren. Bijkomende maatregelen, zoals regelmatige rapportage aan de nodige autoriteiten, is enkel vereist nadat het bedrijf in kwestie de wet eerst een aantal keer geschonden heeft. U hoort het, Europese bureaucratie op haar best.

Het Europese Parlement steunde de wetgeving met 308 stemmen voor en 204 tegen. Dat lijkt een overtuigende overwinning, maar toch zal het Parlement de wettekst nog moeten onderhandelen met de Europese Raad van Ministers.