YouTube

YouTube begaat een lapsus algoritmi en linkt per ongeluk video's van de brand van de Notre Dame aan de aanslagen van 11 september.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De fact checks van YouTube werden net in het leven geroepen om samenzweringstheorieën uit de wereld te helpen. Spijtig genoeg hebben ze nu een averechts effect. De internetgigant heeft net de algoritmische panels van live video’s van de Notre Dame in lichterlaaie uitgeschakeld. Dat gebeurde nadat ten minste een van de video’s een fact panel toonde voor de terroristische aanslagen van 11 september. Daarmee impliceert de fact check dat de berichtgeving over de brandende Parijse kerk fake news is.

Een woordvoerder van YouTube legde niet meteen de oorzaak van de spijtige verwarring uit, maar liet weten dat het bedrijf “soms al eens de verkeerde beslissing neemt met zijn algoritmen.”

Het incident toont aan dat YouTube nog steeds problemen ondervindt met zijn automatisering. Hoewel de site wel degelijk algoritmen nodig heeft om de gigantische contentvolumes die iedere dag weer worden geüpload, te controleren, is YouTube nog niet uitgerust voor elke mogelijke situatie. Spijtig genoeg ontdekt YouTube het gebrek net middenin een trieste mijlpaal in de Franse geschiedenis.