Nieuws

Amazon-aandeelhouders stemmen binnenkort voor afschaffing gezichtsherkenning

Aandeelhouders van Amazon zullen binnenkort stemmen voor of tegen de afschaffing van hun controversiële gezichtsherkenningstechnologie. 

De exacte datum van de stemming is 22 mei, nadat de SEC eerder al het verzoek van Amazon om de motie op te schorten had geweigerd. De motie komt er omdat een aantal aandeelhouders van de non-profit Open MIC Amazon had gevraagd om de verkoop van deep learningtools stop te zetten. Volgens Open MIC moet een externe partij eerst vastleggen dat het “geen schade berokkent aan mensenrechten”.  

Toch zou een stem om de technologie te verbannen wel eens niet zoveel kunnen uitmaken. Resoluties die worden gestemd door aandeelhouders zijn niet bindend, en worden zelden goedgekeurd. Toch zou het de beweging voor een eerlijke AI luister bijzetten. 

De Amerikaanse Unie voor burgerrechten heeft de gezichtsherkenningstechnologie van Amazon uitgetest en kwam tot de conclusie dat die 28 leden van het Amerikaanse Congres verkeerdelijk had gelinkt aan mogelijke criminelen, waarbij vooral mensen met een gekleurde achtergrond het hard te verduren kregen. Amazon reageerde dat de technologie niet juist werd toegepast, maar die bewering werd tegengesproken door de politie van Oregon, die actief gebruikmaakt van de technologie.  

Amazon vindt dat nieuwe technologie niet zomaar geweerd of veroordeeld mag worden omwille van potentiële risico’s. Integendeel, volgens het internetbedrijf uit Seattle moet technologie open en eerlijk zijn, en dat er een dialoog moet plaatsvinden zodat de technologie juist wordt toegepast en continu wordt verbeterd.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business