Nieuws

SpaceX test motoren Starship voor de eerste keer (met succes!)

De lancering van een bemand ruimtetuig richting de maan en Mars komt alweer een stapje dichter dankzij een succesvolle test van het Starship Starhopper.

Vorige maand slaagde SpaceX erin om een pop veilig naar het ISS te lanceren, wat de weg openzette voor ritten met echte astronauten aan boord. Op langere termijn ziet SpaceX het echter nog veel groter en wil het bedrijf van Elon Musk gigantische schepen de ruimte in schieten met als bestemming de maan en, als het even kan, Mars. Met dat idee in het achterhoofd, testte het bedrijf gisteren voor de eerste keer de motoren van een SpaceX Starship, dat de naam Starhopper kreeg.

Het testen van een nieuwe raket of ruimtetuig gebeurt in verschillende stadia. Het begint allemaal met kleine ‘hops’ of sprongen. De raket komt tijdens deze hops eerst enkele centimeters van de grond om dan in latere tests steeds hoger te gaan. SpaceX heeft zo momenteel toestemming om tot 5 kilometer hoog te gaan. Starhopper heeft echter nog wel een lange weg te gaan voordat het dit soort uitdagingen kan aangaan. Het schip begon gisteren met een zogenaamde tethered hop, waarbij het ruimtetuig vastgemaakt wordt en enkel de motor getest wordt. Dat verliep gelukkig allemaal vlot en deze resultaten maken de weg vrij voor meer hops in de toekomst, te beginnen bij enkele meters.

De test gebeurt op een lanceringsplatform op de testlocatie van SpaceX in Boca Chica, Texas. Deze locatie zal in de (verre) toekomst ook gebruikt gaan worden als vertrekpunt van commerciële vluchten. Geniet hieronder alvast even mee van de indrukwekkende beelden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business