Nieuws

Brussel weigert stralingsnormen 5G te verhogen

In Brussel spreekt de politiek zich negatief uit over de verhoging van de stralingsnormen. Die is nochtans cruciaal voor de uitrol van 5G.

Een 5G-uitol in Brussel lijkt verre toekomstmuziek. De Brusselse regering heeft een tijdlang geijverd voor de verhoging van de stralingsnormen. Volgens het BIPT is die verhoging broodnodig om de weg vrij te maken voor 5G. De stralingsnormen dienen namelijk met 6 volt opgetrokken te worden naar 14,5 volt per meter buitenshuis.

Onder de huidige legislatuur komt die verhoging er echter niet. Brussels minister van Leemilieu Céline Fremault (cdH) uitte haar bezwaren tegen de verhoging van de stralingsratten. “Brusselaars zijn geen laboratoriumratten, waarvan ik de gezondheid inruil voor winst” liet ze zich ontvallen in L’Echo. Naar eigen zeggen wilt Fremault de technologie niet toelaten als ze niet kan verzekeren dat de burgers beschermd zullen worden.

Dat de uitrol van 5G op zich zou laten wachten werd al eerder duidelijk tijdens het communautaire gehakketak rond 5G. Een paar weken geleden liepen de onderhandelingen over de frequentieveilingen stuk op de winstverdeling tussen de federale overheid en de gewesten. Daardoor wordt de 5G-veiling uitgesteld tot volgend jaar.

5G is een dragende technologie voor heel wat digitale technologieën. Zo vereisen smart cities en zelfrijdende wagens een connectiviteit met extreem lage latentie. Ook verschillende AI-toepassingen zoals vertaaltools hebben baat bij die lage latentie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business