Sony voorzitter en ex-CEO Kaz Hirai gaat op pensioen

Ex-Sony CEO en topman Kaz Hirai gaat met pensioen. Hij verlaat Sony na 35 jaar dienst.

Advertentie

Kazuo Hirai, voorzitter van de raad van bestuur bij Sony en de voormalige CEO van het bedrijf, gaat op 18 juni met pensioen. De topman maakt al 35 jaar lang deel uit van de Sony-familie en loodste het bedrijf door moeilijke tijden tussen 2012 en 2018, waarna hij in april vorig jaar het roer overgaf aan CFO Kenichiro Yoshida. Hirai zal wel nog een tijd aanblijven als adviseur.

De 58-jarige topman groeide op in Tokio, waar hij naar de American School in Japan ging. In de jaren '70 werd dat een school in het Canadese Toronto. Hirai is de zoon van een rijke bankier en reisde met zijn vader de wereld rond, een factor in zijn leven die hem zou helpen bij het runnen van een multicultureel bedrijf zoals Sony.

Hirai had een interesse in games op jonge leeftijd, waardoor hij bij Sony Music Entertainment terechtkwam en uiteindelijk doorgroeide tot hoofd van internationale zaken bij Sony Computer Entertainment in New York. Hirai bleef bouwen aan zijn succes en werd gepromoveerd tot Executive Vice President en COO van zijn groep in juli 1996. De volgende 15 jaar hield hij verschillende functies in het midden van herstructureringen binnen het bedrijf, om het uiteindelijk tot CEO te schoppen in 2012. Een hele uitdaging voor Hirai, want het bedrijf had het jaar daarvoor 6,4 miljard dollar verlies gemaakt. Hij geloofde enorm in gaming en imaging en legde de focus van het bedrijf opnieuw op deze zaken. Het resultaat was 6,7 miljard dollar winst in 2017.

Sony maakte het nieuws bekend via een persbericht en Hirai liet weten dat hij voor een goede overgangsperiode heeft kunnen zorgen en het volste vertrouwen heeft in de toekomst van Sony, maar dat het tijd is voor hem om te vertrekken.

"Since passing the baton of CEO to Yoshida-san last April, as Chairman of Sony, I have had the opportunity to both ensure a smooth transition and provide support to Sony's management. I am confident that everyone at Sony is fully aligned under Yoshida-san's strong leadership, and are ready to build an even brighter future for Sony. As such, I have decided to depart from Sony, which has been a part of my life for the past 35 years. I would like to extend my warmest gratitude to all our employees and stakeholders who have supported me throughout this journey."

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://minoc-data-services.storychief.io/pensioen-sony-voorzitter-ceo-kaz-hirai?id=1764257147&type=2”,title: “Sony voorzitter en ex-CEO Kaz Hirai gaat op pensioen”,id: “95a939f7-5801-480c-a0d7-0025e2a4a0e8”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))