Nieuws

Europa stemt voor omstreden copyrightwetgeving

Europa stemt voor controversiële copyrightwetgeving en haalt zich massawoede op de hals.

Het Europees Parlement heeft gisteren gestemd voor een nieuwe copyrightwetgeving, een thema dat al geruime tijd niet van controverse gespaard is gebleven.

De veranderingen zorgen ervoor dat platformen zoals YouTube verantwoordelijk zijn voor de copyrightinbreuken van hun gebruikers. Sites zoals Google News zouden ook verplicht kunnen worden om uitgevers te betalen voor het gebruik van quotes uit hun content. Het voorstel stootte op grote tegenstand van Big Tech, die waarschuwden dat ze nu dure contentfilters zouden moeten inbouwen, en dat ze voortaan ook niet meer zullen kunnen doorlinken naar andere publicaties.

Internetactivisten menen dan weer dat de maatregel overdreven censuur in de hand zal werken. Aan de andere kant van het pleidooi staan dan weer platenlabels, artiesten en mediabedrijven. Die vonden dat de hervormingen wel degelijk nodig waren opdat ze eerlijk betaald zouden worden voor hun content. Het is de zoveelste keer dat Europese wetgevers aan de vuurlinie bevinden met de grote techbonzen. Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement liet zich ontvallen dat hij "een einde zou maken aan de digitale Wild West die nu heerst, door moderne regels op te leggen". Critici vinden dat de wet te strikt is, en dat het materiaal zou kunnen aantasten dat niet eens copyrightbescherming geniet, zoals quotes, parodieën, en memes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business