Facebook bant 2.632 valse accounts en pagina's

Facebook heeft opnieuw een groot aantal accounts van het platform gegooid in de strijd tegen fake news.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Facebook zet al een tijdje extra middelen in om valse accounts met slechte doeleinden van het platform te weren, maar het is een strijd van lange duur. Het sociale netwerk kondigde recent aan dat het opnieuw 2.632 accounts verwijderd had. Zij hadden links met onder andere Rusland, Iran, Macedonië en Kosovo.

Het merendeel van de accounts, 1.907 om precies te zijn, had een Russische oorsprong en ze plaatsten vooral spam, maar sommigen hadden ook een politieke insteek en richtten zich op politieke onderwerpen uit Oekraïne, zoals de militaire aanwezigheid van Rusland in het land. 512 accounts hadden een oorsprong in Iran en herhaalden vooral propaganda van staatsmedia. De resterende 212 accounts waren afkomstig uit Macedonië en Kosovo en deden zich voor als politieke gemeenschappen uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Hoewel het gaat om minder dan 3.000 accounts, slaagde men er wel in om meer dan 1,7 miljoen mensen te overtuigen om lid te worden van de Russische groepen en volgden 1,4 miljoen mensen een van de valse pagina's uit Iran.

Eind januari verwijderde Facebook nog meer dan 900 gelijkaardige accounts. Het lijkt er dus op dat het bedrijf in de goede richting gaat en het tempo aan het opdrijven is in de strijd tegen fake news.

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://minoc-data-services.storychief.io/facebook-bant-2-632-valse-accounts-en-pagina-s?id=1335979270&type=2”,title: “Facebook bant 2.632 valse accounts en pagina's”,id: “95a939f7-5801-480c-a0d7-0025e2a4a0e8”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))