HP ZBook G5 17

De kracht van een topklasse desktop in een laptop verwerken, vandaag de dag kan het. Het HP ZBook 17 G5 mobile workstation is een krachtpatser van jewelste.

Advertentie

Als je ervoor kiest om een mobile workstation aan te schaffen, moet je eerst weten waaraan je begint. De HP Zbook 17 G5 kan je gewoon niet vergelijken met een willekeurige laptop, mobile workstations zijn een ras apart. Dat zie je al meteen aan de prijs, die hier om en bij de 4.000 euro ligt. De ZBook 17 G5 is bedoeld voor een heel specifiek doelpubliek dat enorm hoge eisen stelt aan laptops en bereid is om dat bedrag ervoor neer te tellen. Staat deze krachtpatser van HP zijn mannetje in deze nichemarkt of moet hij onderdoen voor de concurrentie?

 

 

Een krachtpatser voor krachtpatsers

Waar je bij een gewone laptop zou focussen om draagbaarheid, is dat hier absoluut niet het geval. Sterke hardware heeft nu eenmaal plaats nodig. De HP ZBook 17 G5 heeft vervolgens nog een 17-inch scherm wat de grootte (en het gewicht) natuurlijk opdrijft. Zo komen we uit op een logge laptop met een gewicht van 3,5 kilogram en ongeveer 3,5 centimeter dik. Als je dus twee recente, traditionele laptops op elkaar legt, dan krijg je ongeveer de dikte van de ZBook 17 G5. Dat biedt wel ruimte voor een uitgebreid gamma aan aansluitingen: 3 usb-aansluitingen (USB-A, 3.0), poort voor een SD-kaart, smartcard-lezer, 2 USB-C-aansluitingen met Thunderbolt, een HDMI-poort, miniDisplay-poort, ethernetpoort, audiopoort én cd-speler. Vooral dat laatste is opvallend, aangezien de MacBook Pro van Apple geen mogelijkheid biedt om cd’s af te spelen. Tegenwoordig is dat ook geen vereiste meer voor laptops, maar je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Door zijn formaat kan hij tegen een paar stootjes. Een valtest uitvoeren met een laptop van deze prijsklasse hoort niet bij de mogelijkheden, maar HP geeft wel aan dat de laptop bestand is tegen hoge temperaturen, stof, zand en dat hij niet klaar is voor de schroothoop als hij zou vallen – voor de vloer waarop hij valt, loopt het misschien slechter af. Alleen al aan de buitenkant zien we dus al dat we te maken hebben met een echt mobile workstation.

 

Opengeklapt

Bij het openklappen van de laptop, volgde er een kleine teleurstelling. Gezien zijn formaat had ik gehoopt op een groot toetsenbord, maar daar slaat HP de bal mis. Het verlichte toetsenbord zit in de behuizing gepropt alsof HP heeft geprobeerd het zo klein mogelijk te maken. De sneltoetsen bovenaan zijn enorm handig, maar vooral de pijltjestoetsen zaten op een onnatuurlijke plaats voor mij. Een numeriek klavier is gelukkig wel aanwezig. Aangezien de ZBook 17 G5 een laptop is die je intensief voor een aantal achtereenvolgende uren wil gebruiken, is het aan te raden om een afzonderlijk toetsenbord te kopen. Het ingebouwde toetsenbord biedt gewoonweg niet het comfort dat je nodig hebt voor een volledige werkdag. Het touchpad had ook iets groter gemogen en de knoppen zowel boven- als onderaan zijn te veel van het goede voor mij. De luidspreker van Bang & Olufsen zit wel mooi in het design verwerkt en de ventilator zijn mooi weggewerkt, maar doen nog steeds hun werk.

Het scherm is een troef van de HP ZBook 17 G5 met zijn 4K-kwaliteit (3840x2160p) en HDR-ondersteuning. Gewoonlijk vind ik 17-inch laptops te groot, maar in dit geval doet het de schermkwaliteit geheel tot zijn recht komen. De laptop is gericht op mensen die vaak bezig zijn met zware grafische taken, zoals 3D-renders maken en intensieve foto- en videobewerking. Voor hen is een scherm als dit de hemel op aarde. Hou er wel rekening mee dat dit geen touchscreen is. Het matte scherm en goede helderheid zorgen er wel voor dat je ook in fel licht nog steeds probleemloos kan blijven werken.

 

Monsterlijke prestaties

Op het vlak van ontwerp heeft HP nog wat bij te leren, maar qua prestaties is hij een snelheidsmonster. Binnenin zien we namelijk een enorm RAM-geheugen van 32GB (DDR4 SDRAM) en een zeldzame, maar krachtige Intel Xeon E-2176M processor met 6 rekenkernen die geklokt zijn om 2,69Ghz. Hierbij hoort ook nog een Nvidia Quadro P4200 GPU met 8GB VRAM-geheugen (GDDR5). De interne opslag bedraagt daarnaast 512GB. In de praktijk resulteert dit in bijna ongezien sterke prestaties. Video’s, foto’s en grote pdf-bestanden renderen gaat probleemloos en snel zonder de laptop te overbelasten. De laptop is niet gericht op gamers, maar games afspelen, gaat vlot en het 4K-scherm geeft de beelden ook prachtig weer. Over de prestaties valt er dus geen slecht woord te zeggen en daarmee voldoet de HP ZBook 17 G5 dan ook aan de eisen van een mobile workstation. De monsterlijke prestaties komen echter met een prijs en die vind je terug bij de batterijduur. Door het formaat van de Hp Zbook 17 G5 is hij niet de ideale laptop om van de ene meeting naar de andere gaan of om even mee te nemen in je rugzak. Je zal hem het grootste deel van de tijd dus gewoon aan de oplader hebben hangen, waardoor de batterijduur überhaupt geen probleem is.  Als je van plan bent om te surfen op het internet met een gemiddelde helderheid, dan kan de HP ZBook 17 G5 je voorzien van ongeveer 4,5 uur plezier. Daarna moet je toch op zoek naar een stopcontact.

 

Samengevat doet de HP ZBook 17 G5 niet onder voor de concurrentie in deze nichemarkt. Prestaties bij mobile workstations zijn meestal ook geen struikelpunt, maar het ontwerp levert daarentegen wel vaak problemen op. Je blijft in dit geval dus achter met een logge laptop waarbij het toetsenbord niet optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte en dus niet ideaal is voor langdurig gebruik. Qua aansluitingen slaat HP de nagel recht op de kop, aangezien de ZBook 17 G15 zowat elke denkbare, relevante aansluiting heeft. Als je dus op zoek bent naar een mobile workstation dat zowat alle denkbare computertaken aankan (en bereid bent om een redelijke som geld ervoor neer te tellen), dan ben je hier aan het juiste adres.