Nieuws

Uber koopt Dubaise rivaal Careem op voor 2,7 miljard euro.

Uber heeft op internationaal vlak heel wat rake klappen geïncasseerd. Nu stelt het taxiplatform echter zijn plaatsje in het Midden-Oosten veilig.

Het taxiplatform Uber Technologies Inc zal zo'n 2,7 miljard euro besteden aan de aankoop van zijn Midden-Oosterse rivaal Careem. Daarmee koopt Uber meteen ook de dominantie binnen de regio op net voor zijn beursgang.

Het Dubaise Careem, dat opgericht werd in 2012 was tot voor kort veel dominanter in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Pakistan en Turkije en is actief in 98 steden. Uber beschikt maar over ruwweg een vierde van die locaties; namelijk 23. Uber is globaal genomen dan weer actief in 70 landen, maar komt de laatste tijd steeds meer onder druk te staan van lokale rivalen in Latijns-Amerika en India.

De beslissing bij Uber viel gisteravond. Met de deal wordt Uber ook integraal eigenaar van het Dubaise Careem. De langverwachte overeenkomst komt er na negen maanden gepalaver tussen beide partijen. Het is een mooie overwinning voor Uber, dat met imagoschade kampt na het dodelijke incident met een zelfrijdende wagen, en dat het op internationaal vlak ook liet afweten. (Exact een jaar geleden gaf Uber zijn monopolie in Zuid-Oostazië op ten voordele van het lokale taxiplatform Grab.)

De overname zorgt er nu voor dat Careem een dochteronderneming wordt van Uber. Uber zal voorlopig het merk en de app onveranderd laten, en medeoprichters Mudassir Sheikha, Magnus Olsson en Abdulla Elyas blijven ook werkzaam bij Careem.

De raad van bestuur wordt wel grondig veranderd. Drie zitjes daarvan gaan naar Uber, en twee behoren toe aan Careem. Die twee zitjes zijn overigens al ingevuld en gaan naar Sheikha en Olsson. Een vertegenwoordiger van Uber weigerde te zeggen wie Uber zou aanstellen voor de raad van bestuur.

De deal zal gefinaliseerd worden in de eerste helft van 2020. Daardoor zullen de resultaten van Careem ook niet meegenomen worden in de eerste beursresultaten van Uber.

De overeenkomst is wel onderhevig aan de goedkeuring van wetgevers, waaronder ook antitrust-medewerkers in de landen waar Careem actief is. De deal is dus nog niet geklonken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business