Duitsland start met 5G-spectrumveiling

Wat in België voorlopig uitgesteld werd, gaat in Duitsland vandaag al door.

Advertentie

Duitsland is net gestart met hun frequentieveilingen voor 5G. Dat ging niet zonder slag of stoot. Een Duits hoogerechtshof moest eerst de juridische obstakels daartegen uit de weg helpen, en politici moesten opboksen tegen de Amerikaanse druk om Chinese leveranciers (*kuch* Huawei) van de Duitse netwerken te verbannen.

Er zijn in totaal vier bedrijven die meedingen naar 41 spectrumblokken tussen de 2 en de 3,6 GHz. Die zijn het meest geschikt om onder andere "smart factories" operationeel mee te laten worden. Smart factories zijn momenteel een prioriteit voor Duitsland, dat zich steeds competitiever wil opstellen in het digitale tijdperk.

Drie van de vier bedrijven die meedingen zijn meteen ook de drie gevestigde operatoren in Duitsland: Deutsche Telekom, Vodafone en Telefonica. Maar ook in Duitsland dringt een vierde operator zich op. Het gaat om 1&1 Drillisch, een virtuele mobiele operator in handen van United Internet.

De bieding verloopt via een beveiligd netwerk, en in afzonderlijke ruimtes. De koopstrategie kan enkel overlegd worden met het hoofdkantoor via fax.

Alle 41 spectrumblokken gaan tegelijkertijd onder de hamer. Na elke ronde worden de resultaten ook online gepost.

Na maanden onzekerheid ging de veiling uiteindelijk toch door nadat rechtszaken van de operatoren door een hooggerechtshof vorige week van tafel werden geveegd. De Duitse operatoren maakten bezwaar tegen de hoge eisen die gesteld worden aan 5G; zo wordt gestipuleerd dat tegen 2022 zo'n 98 procent van alle gezinnen zouden beschikken over supersnel internet.

De Duitse wetgevers lieten ook duidelijk verstaan dat ze niet zouden ingaan op Amerikaanse dreigementen om Huawei te verbannen van hun netwerken. In de plaats daarvan opteerde Duitsland voor strengere voorschriften voor alle leveranciers. "Dezelfde regels zijn van toepassing, of je nu van Zweden of China bent", reageerde de Duitse regering laconiek.

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://minoc-data-services.storychief.io/duitsland-start-met-5g-spectrumveiling?id=1111726422&type=2”,title: “Duitsland start met 5G-spectrumveiling”,id: “95a939f7-5801-480c-a0d7-0025e2a4a0e8”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

Advertentie