Microsoft test Windows Defender Application Guard extensie op Chrome en Firefox

De Windows Defender Application Guard was voorheen een exclusieve extensie voor de Edge-browser, maar komt nu ook naar Chrome en Firefox.

Advertentie

Elke verstandige internetgebruiker maakt wel gebruik van een extensie die gevaarlijke websites detecteert en bepaalde inhoud blokkeert. De Edge-browser stond hier in een bepaald opzicht een stapje voor aangezien het de Windows Defender Application Guard extensie had, die gezien kan worden als aanvulling op het antivirusprogramma Windows Defender van Microsoft. Daar kom echter verandering in, want Microsoft is dit weekend begonnen aan de testperiode van die extensie in zowel Chrome als Firefox.

Windows Defender Application Guard zorgt er ten eerste voor dat je computer veilig blijft door bepaalde websites in een virtuele container te openen. Specifiek zijn dit websites die niet zijn opgenomen in de lijst met vertrouwde websites van de administrator. Door de sites in een virtuele container te openen, kunnen eventuele hackers geen toegang krijgen tot je systeem.

De extensie kan nu al gedownload worden in zowel Chrome als Firefox, maar heeft de hulp van Edge nodig om te kunnen werken. Als Windows Defender Application Guard namelijk een gevaarlijke website opmerkt, dan zal deze geopend worden in een geïsoleerde Edge-sessie. Elke link die vervolgens aangeklikt wordt in de geïsoleerde sessie, zal nog steeds geopend worden in de originele browser als die link wel leidt naar een vertrouwde website.

Aangezien het gaat om een testperiode, werkt de extensie alleen bij deelnemers van het Insider-programma. De extensie mag dan wel al te vinden zijn in de browsers, maar zonder de bijbehorende Windows Defender Companion applicatie in de Microsoft Store, is de extensie waardeloos. En het is net die applicatie die momenteel alleen nog beschikbaar is voor de Insiders met Win 10 Enterprise en Pro SKU’s op versie 1803 of recenter.