Google brengt een einde aan Allo-chatdienst: bewaar snel al je berichten

Google lanceerde in 2016 wederom een chatdienst: Google Allo. Met zijn digitale assistent ingebouwd moest het een succes worden. Niets bleek minder waar, de zoekgigant heeft dan ook het besluit genomen om de dienst af te sluiten.

Advertentie

Google Allo werd in 2016 in het leven geroepen tezamen met Google Duo en Googles digitale assistent: Google Assistant. Het bedrijf wist met zijn assistent een succesverhaal binnen te slepen: er was nog geen ander bedrijf die zo’n assistent-ervaring wist te bieden. Voor Duo en Allo loopt het verhaal iets minder rooskleurig: Google Allo wordt per 12 maart officieel afgesloten. Voor Google moest Allo dienen als een tegenhanger voor WhatsApp, maar dan met zijn digitale assistent ingebouwd. Helaas bleven gebruikers weg van de dienst. De zoekgigant had immers verschillende diensten die vergelijkbare functies bieden, terwijl WhatsApp overmatig populair bleef en blijft. Google Duo lijkt het iets beter te doen, en blijft in de nabije toekomst bestaan naast Google Hangouts Chat en Hangouts Meet, zo laat het bedrijf weten.

Meerdere diensten lanceren en er maar het beste voor hopen lijkt een methodiek te zijn voor Google. Een van deze projecten is RCS, een dienst die weer naast Allo zou bestaan. Met RCS, oftewel Rich Communication Services, zou Google wederom een concurrent voor WhatsApp opbrengen. Voor deze service werkte het bedrijf samen met verschillende operatoren: het zou namelijk gaan werken binnen de sms-standaard. Omdat er weinig interesse bleek te zijn vanuit de kant van operatoren, kan deze poging ook op de lijst van ‘gefaalde projecten’ geplaatst worden. Toch blijft Google hard werken aan het project dat diep verworven zit in Google Messages, een standaard sms-app op veel smartphones. Daarnaast zal Hangouts weer een focus-project worden voor Google, waar deze focus de afgelopen jaren zoek bleek te zijn.

Bewaar je Google Allo-berichten

Als je ooit een gebruiker bent geweest van Google Allo, dan is het goed om je berichten snel van het platform af te halen. Na de sluiting zullen alle berichten namelijk verdwijnen. Binnen Allo is dit vrij gemakkelijk. Als je bent ingelogd kan je onder ‘Instellingen’ en ‘Chats’ je berichten exporteren in een .csv-bestand. Heb je liever al je verstuurde bestanden, dan kan je ook een .zip-bestand downloaden met alle verzamelde bestanden. Heb je dat gedaan, dan kan je het doek achter je sluiten en gerust verderlopen. Het is jammer om te zien dat Google zijn dienst niet succesvol heeft gekregen. De ideologie die het bedrijf achter de chatdienst zocht was prima: nog niet eerder had een chatapp vergelijkbare functies.

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://minoc-data-services.storychief.io/google-allo-chatdienst-afgesloten-bewaar-je-berichten?id=1967993385&type=2”,title: “Google brengt een einde aan Allo-chatdienst: bewaar snel al je berichten”,id: “95a939f7-5801-480c-a0d7-0025e2a4a0e8”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

Advertentie