auto rijbewijs

Je begint te rijden, je bent een halve kilometer verder en vervolgens besef je “ik heb mijn rijbewijs niet bij”. Uiteindelijk heb je te weinig tijd om terug te keren dus je besluit verder te rijden zonder rijbewijs, want “wat is de kans dat ik vandaag mijn rijbewijs moet tonen”.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Ongetwijfeld heb je bovenstaand scenario al meegemaakt en indien niet, gefeliciteerd, je bent een ordelijk en punctueel persoon. Wie de stress van een vergeten rijbewijs al heeft ervaren, zal enthousiast worden van het nieuws dat je rijbewijs binnenkort mogelijk digitaal wordt bijgehouden. XDA heeft ontdekt dat Google werkt aan een IdentityCredential framework om digitale ID’s bij te houden, waaronder rijbewijzen.

 

In toekomstige versies van Android zou het goed kunnen dat smartphones die beschikken over de juiste hardware, zaken zoals identiteitskaarten en rijbewijzen digitaal kunnen bijhouden. Het gaat dan wellicht niet om Android Q aangezien dat wat te snel zou zijn, maar misschien zien we het al bij Android R. Wat doe je dan wanneer je batterij leeg is? Daar is ook aan gedacht, want een chip zou ervoor kunnen zorgen dat je digitale identiteitsgegevens nog steeds kunnen worden uitgelezen, ook al is er niet genoeg energie meer om Android op te starten. Daarvoor moet het toestel wel veilige hardware bevatten en genoeg energie kunnen leveren om ervoor te zorgen dat de gegevens via NFC kunnen worden overgedragen. Deze functionaliteit wordt “Direct Access” genoemd. Toestellen zoals de Google Pixel 2 en Google Pixel 3 zouden bijvoorbeeld in aanmerking kunnen komen.

 

Wanneer de technologie er eenmaal is, is het nog de vraag hoe snel onze overheid zal meestappen in het verhaal van digitale identiteitsbewijzen. Dat het een gigantisch voordeel zou hebben voor gebruiksgemak, dat staat als een paal boven water.