Huawei-CFO

Het Canadese ministerie van Justitie heeft groen licht gegeven voor de uitlevering van de Huawei-CFO Meng Wanzhou, die begin december opgepakt werd in Vancouver.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Huawei-CFO Meng Wanzhou krijgt nogmaals het vuur aan de schenen gelegd. In december werd ze in Canada opgepakt nadat ze beschuldigd was van fraude. Nu heeft het Canadese ministerie van justitie groen licht gegeven voor haar uitlevering aan de VS. De hoorzitting voor de uitlevering staat gepland op 6 maart.  

 

Meng zal tijdens de zitting onder het strenge toezicht staan van veiligheidsagenten, en haar locatie zal ook continu gecontroleerd worden door middel van GPS-tracking. Het ministerie van justitie laat weten dat dit geen proces is, en dat het ook geen individuen zal uitleveren indien vermoed wordt dat een dergelijke zet in strijd zou zijn met de Canadese burgerrechten.  

 

[related_article id=”177887″]

 

De Amerikaanse aanvraag om de Huawei-CFO uit te leveren, kadert binnen een grotere strijd die de VS momenteel tegen Huawei voert. De VS beschuldigt de Chinese telecomreus ervan handelsgeheimen gestolen te hebben en de sancties tegen Iran geschonden te hebben. De pogingen van de VS om Huawei te overstemmen, zullen wel misschien averechts werken.

 

Zo is het mogelijk dat Meng de komende maanden niet uitgeleverd wordt en dat ze de rechtszaak zelfs wint. Toch heeft de VS nu een niet mis te verstane boodschap uitgezonden aan het adres van Meng en Huawei. Meng heeft Canada ondertussen al aangeklaagd; haar advocaten laten verstaan dat de manier waarop er bewijsmateriaal voor haar arrestatie werd verkregen haaks staat op de Canadese rechten en vrijheden. To be continued