Amazon Dash-button

Dash-buttons waren enkele jaren geleden een populaire manier om producten snel opnieuw te bestellen. Ondertussen zijn er echter betere alternatieven.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Dash-buttons, de kleine apparaatjes waarmee je in 1 klik een vaak gekocht product kan bestellen bij Amazon, zijn al een tijd verboden in Duitsland en nu gaat de e-commercegigant ook stoppen met de verdeling van de knoppen in de rest van de wereld. Tenminste, in hun fysieke vorm, want digitale alternatieven bestaan reeds.

 

Het principe van de Dash-button is momenteel wat voorbijgestreefd. Anno 2015, toen de knop gelanceerd werd, was er nog geen sprake van bijvoorbeeld Alexa, die op stemcommando dingen voor je kan bestellen. Er waren ook geen digitale buttons beschikbaar, bijvoorbeeld via de Echo Show of gewoon via de Amazon website. Er is zelfs een API die het ontwikkelaars mogelijk maakt om zelf applicaties te ontwerpen met de Dash-button functionaliteit. Opties genoeg met andere woorden, zeker als je weet dat een Dash-button al snel 5 dollar (4,4 euro) per stuk kost. Amazon heeft trouwens ook een eigen abonnementendienst voor allerhande producten, waarbij je kan kiezen om ze elke x aantal weken of maanden automatisch thuis te krijgen. Op die manier krijg je kortingen, dus waarom zou je nog op een knop duwen?

 

Amazon zet dus de stap naar een toekomst waar er helemaal geen knop meer aan te pas moet komen. Huishoudapparaten verbonden met het internet zullen steeds makkelijk zelf in staat zijn om je voorraad te controleren en bij te bestellen waar nodig.

 

De Dash-buttons zullen wel blijven werken, maar Amazon moedigt klanten aan om voor alternatieven te kiezen.