Blue Origin Jeff Bezos

Amazon CEO Jeff Bezos is vol vertrouwen dat zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin in 2019 mensen de ruimte in zal kunnen sturen.

Advertentie

 

Blue Origin, het ruimtebedrijf van Amazon CEO Jeff Bezos, wil nog dit jaar mensen de ruimte in sturen met New Shepard, de herbruikbare raket van het bedrijf die er ondertussen zijn tiende vlucht heeft opzitten.

 

Bezos zei tijdens een private keynote in New York voor het eerst dat hij in 2019 mensen de ruimte in wil sturen. In aanwezigheid waren de leden van de New Yorkse Yale Club, een exclusieve club die enkel en alleen alumni van de universiteit van Yale toelaat. De presentatie van zo’n 30 minuten werd opgezet door de Wings Club, een al even exclusieve club voor mensen in de luchtvaartindustrie.

 

 

Na een kort filmpje over de vluchten van New Shepard, zei Bezos dat het ruimtebedrijf dicht in de buurt aan het komen is van bemande vluchten. Toen Jeff Foust, redacteur van website SpaceNews en moderator van de keynote doorvroeg, maakte Bezos duidelijk dat het nog dit jaar zou gebeuren.

 

“This year. This is the first time I’ve ever been saying, “this year.” For a few years, I’ve been saying, “next year.” – Jeff Bezos

 

Blue Origin zou nu op een punt zijn aangekomen waarin verschillende ontsnappingsmogelijkheden grondig getest zijn, zodat er in het geval van technische problemen geen mensenlevens verloren gaan. Het bedrijf voerde zo onder meer een high-altitude escape test uit, waarbij de crew weg wordt gekatapulteerd als er zich problemen voordoen. Volgens Bezos een van de moeilijkste dingen die het bedrijf tot nu toe gedaan heeft. Hij vermeldde er echter bij dat het geen race is. Er zal dit jaar één vlucht plaatsvinden, maar enkel als Blue Origin er volledig klaar voor is.

 

Over het kostenplaatje moet men bij Blue Origin alvast niet inzitten, Bezos liet het zich vorig jaar nog ontvallen dat hij jaarlijks zo’n 1 miljard dollar aan Amazon aandelen liquideert om persoonlijke projecten zoals dit te financieren. Een andere voorbeeld is de “klok van 10.000 jaar” die Bezos heeft laten bouwen op een stuk land dat hij bezit. Een investering van 42 miljoen dollar.

Advertentie