China - SenseNets

SenseNets heeft gedurende afgelopen jaren miljoenen Chinese moslims getraceerd; helaas blijkt nu dat deze gegevens ook nog in een lekke database terecht is gekomen, een goudmijn voor hackers.

Advertentie

 

In sommige landen kan je niet door het leven gaan zonder getraceerd te worden. Dat is momenteel al het geval met een elektrische auto in China. De Chinese overheid verplicht fabrikanten om locatiedata van het voertuig door te sturen. Wederom komt er een bericht naar buiten over hoe de overheid samen heeft gewerkt met een partij om mensen te traceren. Het gaat specifiek om een samenwerking met het Chinese SenseNets, dat zich specialiseert in technologie voor gezichtsherkenning. De afgelopen tijd zou SenseNets in Xinjiang een specifieke doelgroep hebben achtervolgd: ‘Uighur Muslims’. Helaas lijkt het erop dat veiligheid geen prioriteit had, gezien data van de zoektochten voor lange tijd ‘openbaar’ stond.

 

Veiligheidsonderzoeker Victor Gevers wist het datalek te achterhalen. Daarmee werd duidelijk dat de Chinese overheid 2,5 miljoen mensen aan het traceren was. SenseNets had daarvoor een hoop data tot zijn beschikking, waaronder namen, maar ook ID-kaarten. Verder stond de database vol met locaties waar de gezochte doelgroep zich bevond; in zijn totaliteit had de database 6,7 miljoen datapunten. Het is ook vrij opvallend dat de database al maandenlang open lijkt te staan, al kwam SenseNets ondertussen wel met een oplossing. Er is nog geen reactie van SenseNets of de Chinese overheid weet had van de lekken, al is de kans groot dat ze deze berichten zullen uitblijven.

Waarom traceert China moslims?

Het is niet de eerste keer dat dit onderwerp aan bod komt, de Chinese overheid zou deze acties al jarenlang uitvoeren. Volgens geruchten probeert de overheid politieke tegenstand vanuit de groep ‘Uighur Muslims’ tegen te gaan. Ook zou het proberen om bepaalde religieuze gedachten de kop in te drukken. Natuurlijk zal de overheid nooit toegeven wat het nu precies doet met de surveillance en de data die daarvan afkomstig is. Dat maakt het niet minder pijnlijk dat deze data voor langere tijd ook in een lekke database terug te vinden was. Of er misbruik is gemaakt van deze informatie is niet bekend; gezien de hoeveelheid persoonlijke data, moet dit echt een goudmijn zijn geweest voor hackers. Het is nogmaals duidelijke dat het tijd is voor bedrijven om actie te ondernemen en extra beveiliging te voorzien.

Advertentie