Geforce RTX - Nvidia - Max-Q

2018 was een slecht jaar voor miners en eigenaren van Bitcoins over het algemeen. De munt zakte volledig in. Ook Nvidia ondervond daarvan de gevolgen, met een harde daling voor zijn gamingtak.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Nvidia heeft een moeilijk 2018 achter de rug; allereerst was er de aanhoudende vraag naar grafische kaarten vanuit de wereld van miners. Tegelijkertijd liet de markt al zien dat de Bitcoin simpelweg een te grote ‘bubbel’ was om niet te klappen, wat niet veel later ook is gebeurd. Vlak na het verliezen van de miningbubbel werd duidelijk dat de grafische kaarten weer op normaal niveau beschikbaar kwamen. Tijdens de mininghype was dat niet geval. De kaarten die nog wel beschikbaar waren, waren vaak extreem duur en verkochten om die reden niet zo goed. Maar, dat had Nvidia door de miners ook niet nodig. In het vierde kwartaal is te zien wat het effect is geweest van de mininghype als je de cijfers YoY zou vergelijking: de omzet ligt op 2,21 miljard dollar, 24 procent lager in vergelijking met Q4 2017.

 

Vierentwintig procent valt echter nog mee vergeleken met de daling die de gamingtak heeft doorgemaakt. Daar is de omzet namelijk, zowel op kwartaal als jaarlijkse basis, met 45 procent onderuitgezakt. Voor Q3 2018 lag de omzet nog op 1,76 miljard dollar, terwijl het vierde kwartaal slechts 954 miljoen dollar heeft opgebracht. Dat is verrassend om te zien, gezien het bedrijf eerder in het jaar juist de RTX-serie heeft uitgebracht. Het lijkt er ook op dat de RTX-serie, waar momenteel de RTX 2060, 2070 en 2080 onder vallen, nog niet heel populair zijn onder bedrijven en consumenten. Het is vrij lastig om in Europa bijvoorbeeld pre-build desktops te vinden met de nieuwe gpu’s. In een verklaring laat Jensen Huang weten dat dit deels te maken heeft met ‘grote restvoorraden’, en dat dit aan ‘het einde van het komende kwartaal opgelost zal zijn’.

 

Overigens spreekt Nvidia altijd over fiscale kwartalen van het komende jaar, Q3 2017 is dus het derde fiscale kwartaal van 2018, terwijl Q3 2018 het derde fiscale kwartaal van 2019 was. Met ingang van 28 januari is het eerste fiscale kwartaal van 2020 van start gegaan. Voor het eerste kwartaal hoopt Nvidia alvast een omzet van 2,20 miljard dollar te behalen, terwijl de omzet over het gehele fiscale jaar vlak moet verlopen. Als de voorraden van de Gaming-tak inderdaad weer zakken naar wat ‘normaal’ is, dan kan dat alvast een positieve invloed hebben op de omzet. Verder was er ook een omzetstijging te zien in de Professional, Datacenter en Automotive-onderdelen van Nvidia, al geeft het kwartaalrapport geen inzicht in de verwachtingen voor deze afdelingen voor het aanstaande jaar.