Facebook Google Apple - 1

De locatie van gebruikers die een gevaar vormen voor (medewerkers van) Facebook wordt scherp in de gaten gehouden, zo blijkt uit een rapportage van de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Advertentie

 

Het is al jaren bekend dat Facebook, mits je daar toestemming voor geeft, uitgebreid je locatie in de gaten houdt. In veel gevallen zet het bedrijf dit in om je ‘advertentie-ervaring te personaliseren’, al is dat dus niet altijd het geval. Uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwszender CNBC blijkt dat de locatie van Facebookgebruikers die een ‘gevaar’ kunnen vormen, in de gaten wordt gehouden door het beveiligingsteam. Om uit te vinden wie een gevaar kan vormen, houdt Facebook telkens de berichten op zijn platform in de gaten. Daarbij wordt er gelet op aanvallen op locaties van Facebook, maar ook op specifieke personen of specifiek personeel van het socialemediaplatform.

 

Als Facebook een bedreiging als ‘geloofwaardig’ heeft gekenmerkt, begint het bedrijf met het uitzoeken van de locatie van de gebruiker. Dit doet het met de tools die in zijn eigen applicatie en ook zijn website zijn ingebouwd. Voordat Facebook begint, moeten gebruikers echter wel op een ‘BOLO’-lijst komen te staan, oftewel: Be On the Lookout. Het is echter niet bekend welke vereisten er zijn gesteld om op deze lijst terecht te komen, of wat een ‘geloofwaardige dreiging’ voor Facebook is. CNBC stelt dat berichten zoals: “Fuck you, Mark Zuckerberg” afdoende zijn om op de lijst te komen, zonder dat de gebruiker geïnformeerd wordt als Facebook begint met het traceren van deze specifieke persoon.

 

‘Binnen de Terms of Service’

In de gevallen dat er iemand getraceerd wordt, krijgt het beveiligingsteam de beschikking over realtime locatiegegevens, iets wat je niet vaak ziet. Toch is het volgens een woordvoerder van het socialemediaplatform nodig ‘om Facebookmedewerkers te beschermen tegen fysieke aanvallen’. Indien nodig kan het beveiligingsteam ook in contact treden met andere instanties om een dreiging grootser op te pakken. Daarbij zou Facebook te allen tijde de privacy van gebruikers in het achterhoofd houden, en zo ook voldoen aan de ‘Terms of Service’ die het bedrijf heeft opgesteld. In geen geval zou het beveiligingsteam ‘buiten begaande paden zijn gegaan’, aldus de woordvoerder.

Advertentie