FTC

Facebook kijkt op tegen een monsterboete van de FTC voor zijn privacy-inbreuken. Het dossier gaat voornamelijk over Cambridge Analytica.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Volgens de Washington Post, de Amerikaanse krant die toebehoort aan Amazon-CEO Jeff Bezos, voert de socialemediagigant momenteel onderhandelingen met de Federal Trade Commission. Zuckerberg en kompanen kijken daarmee op tegen een miljardenboete voor hun privacy-inbreuken, waaronder ook het Cambridge Analytica-schandaal.  

 

Het uiteindelijke bedrag moet nog steeds beslist worden, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het de grootste boete die ooit in de VS werd uitgevaardigd tegen een technologiebedrijf. De vorige recordboete die werd opgelegd door de FTC (22,5 miljoen dollar) mocht betaald worden door Google naar aanleiding van een onderzoek in hun privacypraktijken die dateren van 2012. 

 

De Washington Post gaf aan dat Facebook hevig protesteerde tegen een aantal van de eisen van de Federal Trade Commission, en dat het zelfs mogelijk is dat het hele akkoord op instorten staat. Als dat ook effectief gebeurt, kan de FTC er zelfs een rechtszaak van maken. 

 

De Federal Trade Commission heeft Facebook al sinds maart vorig jaar in de smiezen naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal. Gedurende de voorbije maanden kwamen er echter meer privacy-inbreuken aan het licht, die de FTC nu ook onderzoekt. 

 

[related_article id=”174693″]

 

Ironisch genoeg bestaat er al sinds 2011 een akkoord tussen Facebook en de FTC, waarbij de FTC eist dat Facebook eerst beschikt over de expliciete toestemming van zijn gebruikers voor het gegevens deelt met derde partijen.