Robot

Dat je binnenkort steeds vaker de kans loopt een robot tegen het lijf te lopen, is een gegeven. Toch is het een fenomeen dat voorbehouden lijkt te zijn voor industrieën zoals de logistieke en de financiële sector.

Advertentie

 

Dat een robot niet meteen naam zou kunnen maken als kunstenaar, daar waren we het altijd roerend over eens. Tot nu. De Britse galerij-eigenaar Aidan Meller heeft namelijk een robot ontwikkeld die portretten zou kunnen tekenen uit de losse bionische hand.

 

De robot draagt de naam Ai-Da, een rechtstreekse verwijzing naar Ada Lovelace, de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Ai-Da werd gebouwd en ontwikkeld door Engineered Arts, een bedrijf uit Cornwall dat eerder al kleppers zoals de RoboThespian en de SociBot ontwikkelde. De tekencapaciteiten van Ai-Da werden dan weer ontwikkeld door studenten van de universiteit van Leeds. Ai-Da is daarmee de eerste ultra-realistische humanoïde robot ter wereld met artistieke capaciteiten.

 

Meller legt de laatste hand aan de constructie van de Robot, en heeft alvast hoge verwachtingen voor zijn creatie. “Ze zal zelf ook echt tekenen en we hopen zelfs de technologie te ontwikkelen waarmee ze ook zou kunnen schilderen.”

 

Robot

 

Maar hoe kan Ai-Da nu precies mensen herkennen om dan vervolgens een prachtig portret van hen te tekenen? Ai-Da heeft in haar oogbollen camera’s ingebouwd die haar zullen toelaten om oogcontact met je te maken, en je Mona Lisa-gewijs doorheen de kamer te blijven volgen met haar blik. “De computervisie van Ai-Da draait op AI. Dat zorgt ervoor dat ze bepaalde gezichten kan blijven tracken en zelfs je gezichtsuitdrukking kan nabootsen.” Aan het woord is Marcus Hold, Design & Production Engineer bij Engineered Arts.

 

[related_article id=”175017″]

 

De makers van AI-Da melden dat ze het lijfje van een RoboThespian aangemeten krijgt, waarmee ze zich expressief zal kunnen bewegen.

 

Robot

 

Ai-Da heeft in mei haar debuut als artieste en presenteert dan de tentoonstelling “Unsecured Futures” aan de Universiteit van Oxford. Haar sketches zijn vanaf november in London te bezichtigen.

Advertentie