Alphabet omzetcijfers Q4

Hoewel Alphabet een enorme stijging zag in zijn omzet, blijven analisten beperkt enthousiast. Het aandeel van Google's moederbedrijf daalde gevoelig.

Advertentie

 

Alphabet, het moederbedrijf van onder andere Google, heeft zijn cijfers voor het vierde kwartaal bekendgemaakt. Hoewel de omzet van de technologiegigant met één vijfde gestegen is, was dit geen reden genoeg om aandeelhouders gelukkig te stellen. Grote investeringen in cloudopslag en YouTube zorgden immers voor kleinere winstmarges, met een aandeeldaling van meer dan twee procent tot gevolg.

 

Alphabet rapporteerde een omzet van 34,4 miljard euro in het vierde kwartaal, een stijging van 22 procent ten opzichte van het vorige jaar. Dat vertaalde zich in een opbrengst per aandeel van 11,18 euro en een winst van 7,8 miljard euro.

 

Opvallend was dat de omzet van cost per click advertenties op Google gerelateerde diensten een daling zag van 29 procent ten opzichte van vorig jaar en 9 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Een serieuze daling die geen vertrouwen schept en mogelijk wijst op de toenemende concurrentie van bedrijven zoals Amazon.

 

De totale omzet uit adverteren groeide nog wel 20 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar, tot bedroeg 28,7 miljard euro, en maakte dus ook het merendeel van de omzet uit. Andere bronnen van inkomsten zijn clouddiensten, hardware (bv. Chromecast) en alles dat te maken heeft met Play. Goed voor zo’n 5,7 miljard euro en een stijging van 31 procent.