Merkel

De Duitse bondskanselier Merkel heeft vandaag in een persstatement laten weten dat Duitsland garanties nodig heeft dat Huawei geen gevoelige Duitse data zal overdragen aan de Chinese staat.

Advertentie

 

Enkel onder die voorwaarden kan de Chinese telecomgigant deelnemen aan de uitbouw van het Duitse 5G-netwerk.

 

Merkel liet zich dat ontvallen terwijl ze op staatsbezoek was in Japan. De Duitse bondskanselier meent dat het uit veiligheidsoverwegingen belangrijk is om de conversatie aan te gaan met de Chinese overheid zodat Huawei “niet zomaar data overhandigt aan de Chinese staat”.

 

Ze richtte zich tijdens dat statement tot een groep studenten van de Keio-universiteit. Ze peperde hen onder andere in dat veiligheid van cruciaal belang is wanneer een bedrijf in Duitsland operatief wil zijn, en dat het duidelijk moet zijn dat de Chinese staat niet zomaar de toegang mag hebben tot al de data in Chinese producten.

 

Huawei heeft het de afgelopen tijd moeilijk gehad op het globale speelveld. De telecomgigant wordt ervan verdacht een spionage-proxy te zijn voor Beijing.  De Duitse overheid moet nog steeds een beslissing nemen of het in de voetstappen van andere landen wil treden en Huawei ook wil bannen van haar markt.

Advertentie