Google

Google heeft regels van Apple geschonden door het verzamelen van data met Screenwise. Voor de applicatie gebruikt Google een Enterprise Certificate, die normaliter enkel voor intern gebruik is.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Facebook kwam afgelopen week uitgebreid in het nieuws door een nieuw schandaal. Het platform zou door middel van de Facebook Research-applicatie gebruikers hebben gevaagd om toegang tot hun telefoon vrij te geven. Met deze toegang verzamelde Facebook onder andere browsergegevens. Met deze gegevens kreeg het een uitgebreid beeld over hoe mensen hun telefoon gebruiken, en hoe het sociale medium daarbij zou kunnen helpen. Google lijkt zich nu schuldig te maken aan een soortgelijk vergrijp. Via TechCrunch werd bekend dat Google voor iOS de Screenwise Meter heeft aangeboden. De applicatie werkt ook op een vergelijkbare manier en gebruikt de Enterprise Certificate van Google om data binnen te sluizen. In praktijk mag het certificaat enkel gebruikt worden voor interne doelen, bijvoorbeeld het testen van een (dogfood) applicatie. Apple heeft nu maatregelen genomen, ook heeft Google aangegeven dat ze de Screenwise-applicatie terug zullen trekken en biedt het bedrijf zijn excuses aan.

 

In het geval van Google gaat het om de app die via panelresearch.google.com te installeren was. Om deel te mogen nemen moest je achttien jaar of ouder zijn. Voor jongere gebruikers geldt dat ze deel uit moesten maken van een groep waar ook volwassen deelnemers tussen zitten. Op die manier zijn veel jongere gebruikers in principe al uitgesloten van de deelname aan het onderzoek. Voor het installeren van de VPN-applicatie kreeg de gebruiker toegang tot cadeaubonnen. Met de installatie van de VPN gaf de gebruiker in principe toestemming aan Google om alle data te onderzoeken die via de VPN-verbinding zou lopen. Inmiddels was de Screenwise-applicatie onderdeel van een veel groter onderzoeksprogramma bij Google genaamd: Google Opinion Rewards. Veel gebruikers kennen wel de applicatie uit de App- en Play Store. In de Verenigde Staten gaat het programma echter nog een stuk verder met vergelijkbare Screenwise software voor de desktop en routers voor je wifi-netwerk.

Screenwise Meter

Duidelijke voorafgaande informatiebron

Als we nu de werkwijze tussen de twee onderzoeksprogramma’s gaan vergelijken, dan is daar wel een heel duidelijk verschil merkbaar. Google geeft namelijk van tevoren al duidelijk aan welke informatie het gaat verzamelen. Dat staat in sterk contrast met Facebook, die alles in de kleine lettertjes heeft staan. In dit geval zullen veel gebruikers ook niet afweten wat er verzameld wordt. Natuurlijk is de leeftijd een verschil, al moet worden gezegd dat Google tot voor kort ook dertien als de minimale leeftijd had gesteld. Het laatste grote verschil zit hem in de mogelijkheid om ervoor te kiezen de dataverzameling uit te zetten. Dat is mogelijk door het inschakelen van de ‘guest mode’. Ondanks deze maatregelen van Google gaat het bedrijf nog altijd verder dan is toegestaan onder de regels van Apple. Google heeft overigens ook nog tegenover TechCrunch gereageerd over de Screenwise-applicatie:

 

“The Screenwise Meter iOS app should not have operated under Apple’s developer enterprise program — this was a mistake, and we apologize. We have disabled this app on iOS devices. This app is completely voluntary and always has been. We’ve been upfront with users about the way we use their data in this app, we have no access to encrypted data in apps and on devices, and users can opt out of the program at any time.”