Apple Google deal

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten begint behoorlijk op stoom te komen. Als deze oorlog nog lang zal duren, dan is Apple er mogelijk bij gebaat zijn productie te verplaatsen – al loopt het bedrijf wel tegen een aantal problemen aan.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Met Donald Trump aan de macht blijft de handelsoorlog tussen de VS en China doormodderen. Om die reden zullen fabrikanten zoals Apple in de toekomst hun productie moeten verschuiven om handelstarieven te overkomen. Verplaatsen ze hun productie niet, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de productiekosten van het bedrijf uit Cupertino. Het is niet de eerste keer dat de technologiegigant zijn producten in de Verenigde Staten zou produceren, midden 2014 rolde in Texas nog de peperdure Mac Pro van de band. Dat blijkt echter niet probleemloos te zijn gegaan, zo blijkt uit een bericht van The New York Times. Het bericht begint al met een van de grootste problemen voor Apple, de toevoer van materialen. Door het missen van de juiste schroeven werd het enorm lastig om de Mac Pro te produceren. Dit probleem geldt mogelijk ook voor de iPhones die de fabrikant in de VS zou willen produceren.

 

Er wordt al jaren geroepen dat het goedkoper is om in China je producten te produceren. Onder druk van medewerkers begint dat voordeel echter steeds sneller te verdwijnen. Het grootste voordeel zit nu echter in de beschikbaarheid van de juiste medewerkers. Tim Cook, CEO van Apple, haalde dit punt in 2017 al aan tijdens een conferentie in China: “In the US, you could have a meeting of tooling engineers and I’m not sure we could fill the room. In China, you could fill multiple football fields.” Dat is ook een van de redenen waarom de productie van de Mac Pro in Texas zo lastig was, er is niet voldoende geschoold personeel om het productieproces te begeleiden. The New York Times trekt in zijn artikel ook een vergelijking tussen de productie in Texas en China. Zo kan het bedrijf in China een groot aantal schroeven maken in een korte periode; terwijl er in Texas 1.000 schroeven per dag worden gemaakt.

 

Inmiddels begint de situatie tussen China en de VS behoorlijk uit de hand de lopen. Donald Trump’s regering raadt Amerikaanse bedrijven sterk af om apparatuur te gebruiken van Huawei en ZTE. Dit zorgt niet voor een verbeterde verstandhouding tussen de twee landen; tegelijkertijd neemt de kans op sancties vanuit China steeds verder toe. Het is voor Apple nu of nooit om zijn productie naar eigen land toe te trekken. Of dit mogelijk zal zijn is echter nog maar te bezien. Er is een kleine kans dat Foxconn, de grootste producent voor Apple, naar de VS zou willen verhuizen. FIH Mobile, het bedrijfsonderdeel van Foxconn dat zorgt voor de productie van iPhones, heeft momenteel bijvoorbeeld geen fabrieken in Amerika. Het moederbedrijf, Foxconn, heeft er wel een maar gebruikt deze niet voor de productie van smartphones. Als Apple niet op tijd voldoende mankracht, infrastructuur en onderdelen kan regelen gaat het mogelijk een sombere tijd tegemoet.