Bluetooth 5.1

Wie al eens zijn autosleutels kwijtraakt heeft geluk. Bluetooth 5.1 zal er immers voor zorgen dat je ze tot op enkele centimeters nauwkeurig kan terugvinden.

Advertentie

 

In een persbericht kondigde de Bluetooth Special Interests Group (SIG) gisteren een nieuwe update voor Bluetooth aan. Versie 5.1 moet het mogelijk maken om objecten tot op enkele centimeters nauwkeurig te lokaliseren.

 

Hoe dit juist in zijn werk zal gaan? Momenteel is het voor Bluetooth mogelijk om allerhande gadgets te lokaliseren die zich binnen een straal van één tot tien meter van je vandaan bevinden (voor de meest gebruikte vorm van Bluetooth, klasse 2), maar daar blijft het bij. Dat geeft je een circkel van maximum tien meter, afhankelijk van de sterkte van het signaal, om in te gaan zoeken, maar waar juist is nog niet helemaal duidelijk. Deze nieuwe versie verandert dat, want ze gaat een nieuwe radiotechnologie gebruiken om zeer exacte metingen uit te voeren (tot op enkele centimeters) over de richting van een apparaat.

 

Handig dus als je weer eens je autosleutels kwijtspeelt, maar er zijn ook commerciële toepassingen die het voor bedrijven makkelijker zullen maken om jou te volgen op een locatie naar keuze, zoals een winkel of een evenement. Wat de exacte impact daarvan wordt op onze privacy valt nog te bezien.

 

Momenteel worden er jaarlijks zo’n 4 miljard nieuwe Bluetooth-producten geproduceerd en Mark Powell, Executive Director van SIG, hoopt dat er tegen 2022 zo’n 400 miljoen producten per jaar gebruik zullen maken van deze nieuwe vorm van Bluetooth.

Advertentie