Beleggen spreekt tot de verbeelding, zeker in onze moderne tijden. Omzeggen iedereen met een computer, internet en een handelsaccount kan het redden. Er zijn geen diploma's vereist en je wordt snel rijk. Maar schijn bedriegt.

Advertentie

 

Onvermijdelijke risico’s
Het gemak waarmee je vandaag de dag aan je beleggingsavontuur kunt beginnen is enigszins misleidend. Succesvol beleggen is moeilijk te leren, vraagt veel moeite en vergt bovenal veel tijd. Ongeveer 90% van de professionele beleggers faalt tijdens het eerste jaar. Dat jaar is dus kennelijk te kort om de onvermijdelijke beleggingsrisico’s het hoofd te bieden. Er bestaat echter geen enkel beleggingssysteem dat 100% wint. Verliezen is een deel van het spel. Bovendien zul je, in tegenstelling tot wat de heersende mythes vertellen, als kleine belegger niet snel rijk worden.

 

Planning en kapitaal
Van cruciaal belang voor de beginnende belegger is het beleggingsplan. Een gebrek aan plan is een aangekondigde faling. Je opzet moet logisch zijn en de ontwikkelingsstappen haalbaar. Onderzoek en planning zijn cruciaal. Beleggers die te vroeg met hun geld naar de markt komen en/of zonder een plan worden vaak terug naar af gestuurd, zonder startgeld.
Een tweede struikelblok is kapitaal. Geen enkele belegger kan zonder de financiële buffer die de onvermijdelijke verliezen opvangt. Een ondergekapitaliseerde belegger heeft simpelweg niet genoeg geld om de risico’s van het vak (lang genoeg) te dragen.

 

Steile leercurve
Hoewel er misschien wel ergens een belegger bestaat die snel een fortuin verzamelde, is dat dus niet de norm. Voor de meeste mensen vereist beleggen veel en hard werk. Er is bovendien een steile leercurve. Professionele beleggers onderzoeken en evalueren voortdurend hun handelsdomeinen — en dan nog zijn er nooit garanties. De enige zekerheid is een groeiende ervaring, realiteitszin en discipline. Dat zijn de echte sleutels van een succesvolle belegger, die zo voor zichzelf de tijd en de kans creëert om de risico’s te overwinnen.

 

Ben jij een beginnend belegger? Leer dan van de besten en ontdek hier de krachtigste beleggingsmethodes van Besmartib.nl.

Advertentie