Bing Ban China

Sinds gisteren is Bing plots niet meer beschikbaar in China. De Chinese overheid versterkt zo de positie van hun eigen zoekmachine.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Facebook, Twitter, Wikipedia, Netflix, Twitch en zelfs Pornhub, het lijstje van websites dat geblokkeerd is in China wordt steeds langer. Gisteren mocht ook Microsoft’s Bing als erelid toetreden tot deze niet-zo-exclusieve club.

 

Het nieuws werd voor het eerst gerapporteerd door de Financial Times. Volgens de website begon het in de loop van de dag klachten te regenen dat gebruikers geen toegang meer hadden tot de Chinese versie van de Bing zoekmachine. Mensen buiten China reageerden dat de website wel nog toegankelijk was en het leek dus zeer waarschijnlijk dat het over een zoveelste ban door de overheid ging.

 

Dat nieuws werd later door anonieme bronnen bevestigd die wisten te zeggen dat China Unicorn, een telecommunicatiebedrijf in het bezit van de overheid, het bevel van hogerop had ontvangen. Een enorm impact zal de ban gelukkig niet hebben op de Chinezen, Bing was slechts goed voor een marktaandeel van zo’n twee procent in de regio. Zoekmachine Baidu, die niet verbazend ook door de overheid wordt gecontroleerd, verwerkt het merendeel van de zoekopdrachten in het land. Microsoft bevestigde de ban aan The Verge en liet weten dat het “aan het werk is om de volgende stappen te bepalen”.

 

Google is al een tijdje niet meer aanwezig in China, hoewel het bedrijf wel nog steeds aan een comeback denkt. Vorige jaar was er veel te doen rond Project Dragonfly, dat werd opgezet om een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt te ontwikkelen. Onder groot protest van gebruikers én personeelsleden werd het project uiteindelijk op een laag pitje gezet, maar Google heeft nooit officieel gezegd dat het ondertussen volledig geschrapt is. Zo reageerde Google CEO Sundar Pichai tijdens zijn gesprek met het Amerikaanse congress nog vrij ontwijkend op vragen rond het project en zei hij dat de plannen voor het land nog in de vroege stages zijn.