Wikipedia

Wikimedia, het moederbedrijf van onder andere Wikipedia, kan er weer even tegenaan. Van Google ontvingen ze namelijk 2 miljoen dollar en enkele interessante tooltjes om Wikipedia naar een hoger niveau te tillen.


 

Wikimedia en Google delen dezelfde missie, namelijk informatie openbaar beschikbaar maken. Daarvoor werken de twee informatiegiganten nauw samen, bijvoorbeeld door Wikipedia-resultaten te tonen in de Google-zoekresultaten. Volgens Google is de beschikbare informatie nog niet divers genoeg. Veel inhoud op het web zou niet beschikbaar zijn in lokale talen en daardoor de beschikbare informatie voor gebruikers beperken. Om die reden wil Google ook tools aanbieden om Wikipedia auteurs te ondersteunen. Ook geven ze Wikimedia gratis toegang tot de Google Translate API om content te vertalen.

 


De twee bedrijven willen ook hun Project Tiger project uitbreiden. Dat project werd destijds opgestart als competitie om het aantal artikels in Indiase talen op te drijven. Ondertussen staat het project beter bekend als GLOW (Growing Local Language Content on Wikipedia) en zal het binnenkort worden uitgebreid naar Indonesië, Mexico, Nigeria, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

 

Verder reikt Google ook de Google Cloud Custom Search API gratis aan. Hiermee kunnen schrijvers van artikels ervoor zorgen dat teksten een correcte bronvermelding bevatten. De Cloud Vision API is dan weer in staat om afbeeldingen te analyseren, bijvoorbeeld om boeken te digitaliseren.

 

Uiteindelijk schenkt Google nog 2 miljoen dollar aan Wikimedia Endowment, een project om het behoud van de informatie op lange termijn te garanderen. Ondertussen heeft Google al meer dan 7,5 miljoen dollar aan Wikimedia gedoneerd. Omgerekend bedraagt dat zo’n 6,6 miljoen euro.