welzijn

In de Europese Unie wordt er op het moment van schrijven hard gewerkt aan nieuwe copyrightwetgeving, de wetgeving moet al vanaf 2021 in gaan. Google laat op vrijdag de gevolgen van de wetgeving zien.

 

In de Europese Commissie wordt er druk onderhandeld over copyrightwetgeving die vanaf 2021 in moet gaan. Met de nieuwe wetgeving moeten de rechthebbende beter beschermd worden, onder andere door het niet langer toestaan van het doorlinken naar websites zonder daarvoor te moeten betalen. Ook wordt, met de wijzigingen aan Artikel 11 en 13, een verplichting gesteld aan websites. Voortaan moeten ze namelijk op eigen houtje controleren of beelden – of andere creaties waar copyright op kan rusten – wel eigendom zijn van de persoon die ze heeft geüpload. Is dat niet het geval, dan moet de website er zelf voor zorgen dat het materiaal van de website verwijderd wordt. Gebeurt dit niet, dan kan er in het geval van copyrightschending een boete worden opgelegd aan de eigenaar van de website. Google is druk bezig om de wetgeving tegen te houden, en laat op vrijdag zien waarom dit wordt gedaan.

Toekomst Google
Beeld: Search Engine Land / Zoekmachine van Google onder de vernieuwde copyrightwetgeving.

In een interview met Search Engine Land laat een woordvoerder van Google weten dat ze al bezig zijn met het testen van de nieuwe zoekresultaten, mochten de Europese landen ervoor te kiezen door te zetten met de wetgeving. Om dit tegen te houden heeft Google de afgelopen weken onder andere al via Twitteradvertenties een duidelijke politiek-gekleurde oproep gedaan. Via Search Engine Land zijn er ook een aantal screenshots verschenen van de nieuwe zoekresultaten. Je zou het, met een goede redenen, een digitale ‘ghost town’ kunnen noemen. Om onder de wijzigingen in Artikel 11 uit te komen mag Google straks geen onderdelen van artikelen plaatsen, waaronder titels van artikelen, maar ook de kleine afbeeldingen die nu worden geplaatst worden met de nieuwe copyrightwetgeving verboden. Vandaag mag de Europese Raad, waar alle Minister-Presidenten van de Europese Unie onderdeel van zijn, stemmen over de richtlijn.

Voorlopig nog niet geïmplementeerd

Alhoewel de Europese Raad vandaag mag stemmen over de wetgeving, is de wetgeving vermoedelijk nog altijd niet definitief. In september heeft het Europees Parlement de wetgeving weliswaar goedgekeurd, dat betekent niet dat het orgaan zijn handen van de wetgeving af trekt. Juist niet, het Parlement blijft betrokken in discussies die gevoerd worden tussen de Commissie, de Europese Raad. Als de wetgeving vandaag voldoende stemmen krijgt, wordt deze vervolgens doorgeschoven naar een finale stemronde in maart. Eerst moet het Europees Parlement nog overleg plegen met de Europese Raad over de wetgeving. In deze besprekingen is het mogelijk om de ruwe kantjes van de wetgeving af te werken, om zo probleemgebieden weg te halen, bijvoorbeeld voor diensten zoals Google. Helaas zijn al deze besprekingen achter gesloten deuren, er is dan ook niet veel bekend over de voortuitgang die er al is gemaakt in de afgelopen maanden. Wordt de wetgeving in maart goedgekeurd, dan moeten alle landen in de Europese Unie de wetgeving vanaf 2021 in werking laten treden.