Apple - Qualcomm - Jeff Williams

Apple en Qualcomm liggen behoorlijk met elkaar overhoop, al lijkt het erop dat Qualcomm zelf een groot deel van de taart in handen heeft – COO Jeff Williams heeft in een verklaring aan de FTC aangegeven dat Qualcomm geen chips meer wil leveren aan Apple.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Apple lijkt zich inmiddels in een moeilijke positie te bevinden als het gaat om de levering van modems voor zijn smartphones. Tot aan 2017 heeft Apple voornamelijk modems van Qualcomm gebruikt, samen met een gedeeltelijke levering van Intel: zo kon het bedrijf een betere onderhandelingspositie behouden. Twee jaar geleden werd een nachtmerrie echter de realiteit, Apple gaf de aanzet tot langdurige patentzaken in verschillende landen. Een van de gevolgen lijkt te zijn dat Qualcomm helemaal geen modems meer zou willen leveren aan Apple, zo blijkt uit een verklaring (via CNET) van Apple COO Jeff Williams; het zou dus geen opzettelijke keuze zijn vanuit de hardwaregigant om nog enkel bij Intel zijn modems in te kopen voor iPhones, iPads en zelfs voor Apple Watches.

 

De rechtszaken zijn in 2017 begonnen toen Apple de modemfabrikant beschuldigde van oneerlijke licentietermen voor het gebruik van de modems. Niet veel later kwam Qualcomm ook met een rechtszaak om de hoek kijken; het bedrijf beweert dat Apple zijn patenten heeft geschonden en informatie omtrent modems heeft gedeeld met Intel. In een berekening van Qualcomm zou Apple nog ongeveer 7 miljard dollar aan royalty’s schuldig zijn aan de chipfabrikant. Een van de schendingen van Qualcomms patenten zou van doen hebben met het gebruik van Qorvo-chips zonder de juiste licentie. Qualcomm heeft Apple daar, met succes, voor aangeklaagd in China en Duitsland. Inmiddels is het in Duitsland zelfs zo dat de iPhone 7 (Plus), 8 (Plus) en de iPhone X uit de verkoop zijn gehaald.

 

Rechtszaak bij de FTC

In de Verenigde Staten wordt Qualcomm nu door de Federal Trade Commission onder vuur genomen, Qualcomm staat terecht voor monopolistische gedragingen. Niet alleen zouden de licentietermen oneerlijk zijn, de chipfabrikant zou ook ‘hoger dan gebruikelijk’ royalty’s vragen voor het gebruik van zijn patenten. Verder zou Qualcomm het voor andere chipfabrikanten ook moeilijk maken door zijn patenten niet onder licentie beschikbaar te maken. Wat voor Apple mogelijk nog wel het belangrijkst is, is het onderdeel over de ‘deals’ die Qualcomm af zou sluiten met hardware fabrikanten zoals Apple. Om aan de deal te voldoen, mogen fabrikanten echter alleen Qualcomm-modems gebruiken, zo komt een hardwaregigant zoals Apple in een benarde positie terecht zonder ruimte om verder te onderhandelen.

 

De zaak tegen Qualcomm is van start gegaan met onder andere een verklaring van Apple Chief Operating Officer (COO) Jeff Williams. Williams heeft aangegeven graag gebruik te willen maken van chips gefabriceerd door Qualcomm – zelfs bij persoonlijk contact met Steve Mollenkopf, de CEO van Qualcomm, moest Apple een afwijzing verwerken. Als dit tot de waarheid blijkt te behoren, dan zal de discussie omtrent een ‘opzettelijke stopzetting’ van het gebruik van Qualcomm-chips ten einde komen. Williams zegt dat het na de weigering vanuit Qualcomm geforceerd is om voor Intel te kiezen voor zijn iPhones. Het is opvallend dat Williams heeft aangegeven de torenhoge prijzen voor Qualcomm-chips (7,50 dollar) te willen betalen, ondanks dat het 6 dollar meer is dan Apple zou willen betalen. Het blijft voor nu afwachten om te zien hoe de zaak verder afloopt.