Facebook

Socialmediaplatform Facebook snoept maar al te graag van onze gegevens. Duitsland lijkt daar binnenkort een stokje voor te willen steken.

Advertentie

 

Dat Facebook toegang heeft tot onze persoonlijke gegevens en die deelt met derden is intussen geen geheim meer. Als individu kan je hier niets tegen doen behalve dan geen account aanmaken. Het Duitse anti-kartelbureau, Bundeskartellamt, hoopt hier echter wel verandering in te brengen en zou nu stappen ondernemen tegen de dataverzameling van het socialmediaplatform, zo meldt Bild am Sonntag.

 

Boetes tot €10 miljoen

Het Bundeskartellamt zou zich vooral zorgen maken om de data die Facebook deelt met zijn andere diensten zoals Instagram en WhatsApp. Het bureau zou daarom al binnen enkele weken een nieuwe regelgeving voorstellen aan het bedrijf. Hoeveel tijd Facebook vervolgens zou hebben om te reageren op deze regelgeving en zijn dataverzamelingsfuncties aan te passen is nog niet bekend. Indien het bedrijf zou weigeren, kunnen er wel boetes volgen die oplopen tot 10 miljoen euro.

 

In het verleden heeft Facebook reeds misbruik gemaakt van zijn positie om zonder toestemming informatie te verzamelen, waarna het dit steevast ontkende. Het is dan ook geen verrassing dat het bedrijf het niet eens met de beslissing van het Bundeskartellamt en er alles aan doet om zijn positie te verdedigen.

 

Zelfs met de regelgeving wordt de dataverzameling van Facebook niet geheel stopgezet, maar slechts deels. De manier waarop het omgaat met je gegevens en hoe die gebruikt worden, zal wel bijgeschaafd moeten worden. Hiervoor moet het socialmediaplatform wel eerst de regelgeving aanvaarden, maar voorlopig lijkt dat idee niet op de planning te staan.

Advertentie