Microsoft Windows 10

In oktober werd de tweede onderdelenupdate van Windows 10 voor 2018 gelanceerd. De update ging gepaard met een aantal grote problemen, wat nu ook te zien is in de statistieken van AdDuplex over de uitrol van de update.

Advertentie

 

Microsoft lijkt problemen te hebben om de oktober-update van Windows 10 aan de man te brengen. Bij de uitrol, die begon in oktober, werd direct een probleem opgemerkt met bestanden van gebruikers die plots verdwenen. Niet veel later werd de update geraakt door bsod’s op HP laptops; nog altijd zijn er een aantal problemen die parten spelen: toch heeft Microsoft de update weer opgestart, systemen die mogelijk problemen zullen ondervinden krijgen de update vooralsnog niet binnen via Windows Update. Alle problemen die sinds dag één spelen, helpen niet om de update snel uit te rollen. Slechts 6,6 procent van alle gebruikers maken op het moment van schrijven gebruik van de update, aldus AdDuplex.

 

Zoals gezegd, heeft Microsoft een zeer voorzichtige aanpak genomen voor het uitrollen van de update, zo heeft Microsoft nog vijf blokkades open staan op het moment van schrijven. Dat gedeelte krijgt dus ook nog geen update binnen. Voor de rest lijkt Microsoft de update enkel uit te rollen naar gebruikers die op ‘Zoek naar updates’ klikken, al heeft WCCFTech daar nu wel een verandering bij ondervonden: Microsoft is begonnen met het forceren van de Windows 10 oktober-update (1809). Dit geldt nog altijd alleen voor de systemen die niet onder de blokkade vallen. Wanneer je eigen systeem aan de beurt is, dat is altijd moeilijk om te voorspellen. Het voordeel is dat ja zelf je kan besluiten wanneer je de installatie afrondt. Het lijkt er nu wel op dat de update zonder problemen door het leven gaat.

Windows 10 - AdDuplex - Microsoft
Rapport van AdDuplex over de uitrol van Windows 10 versies in december 2018.

 

Sloomst groeiende update ooit

In november was slechts 2,8 procent van alle gebruikers al overgestapt naar de oktober-update van Windows 10. In december is dit dus al opgelopen naar 6,6 procent, meer dan een verdubbeling in het aantal gebruikers. Nu Microsoft is begonnen met het forceren van de update zal dit percentage nog wel een stuk sneller oplopen, zo gaat het vermoeden. Volgens AdDuplex maakte 83,6 procent van alle Windows 10 computers in december nog gebruik van de april-update. Die update ging ook gepaard met een aantal problemen, maar nog altijd niet zo heftig als je het gaat vergelijken met de oktober-update. Dat is ook wel terug te zien in de uitrolcurve, eind mei maakte al meer dan 30 procent gebruik van die update. Het zal erom gaan spannen hoe de curve er richting het einde van deze maand uit zal zien.