Nieuws

Londense politie test gezichtsherkenningssoftware

De Londense stadspolitie test momenteel voor twee dagen een nieuwe facial recognition software uit op verschillende locaties in de stad.

 

Dit is al de zevende openbare test die wordt uitgevoerd door de politiemacht. Voor het einde van 2018 zouden er nog drie extra tests moeten plaatsvinden. De Londense stadspolitie heeft nog geen details vrijgegeven over de volgende pilootoperaties, maar laat weten voetbalwedstrijden, muziekfestivals en transitzones voor openbaar vervoer in overweging te nemen.  

 

De politie zegt dat ze gebruikmaken van de software om geseinde criminelen te identificeren. Het systeem houdt trouwens ook enkel personen tegen die op die lijst staan, en gegevens worden niet langer bijgehouden dan 30 dagen.   

 

Toch blijft de technologie erg controversieel in het Verenigd Koninkrijk. Privacy Watchdog Big Brother Watch heeft ondertussen al een klacht ingediend tegen de politie en hun gebruik van de software. De facial recognition software zou namelijk gebruikt worden zonder enige vorm van wettelijke ondersteuning. 

 

Daarnaast is het zelfs niet duidelijk of de technologie effectief werkt; zo’n 98 procent van de herkenningsmatches van een vorige testfase van de Londonse politie bleken verkeerd te zijn. Dat percentage ligt zelfs hoger voor personen die niet blank of mannelijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business