ontrack dataherstel

Ontrack is het grootste dataherstelbedrijf ter wereld. In 2018 kreeg het weer enkele uitzonderlijke gevallen van dataverlies voorgeschoteld.

Advertentie

 

Als je laptop of smartphone crasht, hoop je met heel je hart dat je kostbare gegevens nog (deels) hersteld kunnen worden. Ontrack is het grootste bedrijf ter wereld dat zich toelegt op het herstel van data. Naast de traditionele gevallen van dataverlies krijgt het jaarlijks ook te maken met enkele unieke gevallen. En dat was dit jaar niet anders.

 

Een duik in het diepe

Als eerste kwam natuurfotograaf Audun Rikardsen aankloppen bij Ontrack. Toen hij op de Noordpool natuurfoto’s aan het nemen was had hij zijn camera en zelfontspanner op bij een gat in de ijslaag geplaatst. Daarna verscheen een ijsbeer die wel heel geïnteresseerd leek in de opstelling. Hij was zodanig geïnteresseerd dat hij de camera in het water duwde. Een volledig jaar later keerde Rikardsen terug naar deze plek en vond hij zijn camera terug diep onderwater. Het goede nieuws: de geheugenkaart was nog intact en alle foto’s konden hersteld worden.

 

Een ongewenste curve

Voor gamers zijn computerschermen met een lichte curve ideaal. Ze zouden zo moeten zorgen voor een game-ervaring waarbij je nog meer wordt meegetrokken in het spel. Wat minder ideaal is, is een scherm dat recht hoort te zijn, maar gebogen is. Zo liet een klant van Ontrack zijn laptop vastzitten tussen zijn autostoel. Toen hij die eruit wou halen, zorgde hij er jammer genoeg voor dat het scherm gebogen werd, waarna het toestel ook nog eens te maken kreeg wat de nodige hoeveelheid water met een kortsluiting als gevolg. Ook hier wist Ontrack de gegevens integraal te redden door de SSD te isoleren en aan te sluiten op een interface uit de fabrieken van Apple zelf.

 

Voor de overige bizarre verhalen kan je terecht op de website van Ontrack zelf. Als je daarnaast zelf met een hopeloos uitziend geval van dataverlies zit, is het raadzaam om je toch even te informeren bij Ontrack gezien de prestaties van het voorbije jaar.