IBM kwantumcomputer

IBM en TSMC hebben een samenwerking gestart om een nieuwe kwantumcomputer te bouwen. Deze zou bedoeld zijn voor academische toepassingen.

Advertentie

 

Kwantumcomputers beschikken over rekenkracht waar we enkele jaren geleden niet eens van konden dromen. Een volledige uiteenzetting van wat kwantumtechnologie en een kwantumcomputer zijn, past niet meteen in dit artikel. Maar geen paniek, want in dit artikel van begin november wordt alles duidelijk uitgelegd.

 

Kort gezegd, maakt een kwantumcomputer het mogelijk om complexe berekeningen in enkele seconden uit te voeren. Op die manier zou het o.a. mogelijk zijn om in een mum van tijd een nieuw medicijn te creëren om een zeldzame ziekte te genezen.

 

IBM en TSMC

Bedrijven en onderzoekscentra over heel de wereld zijn momenteel volop bezig met de creatie van kwantumcomputers. Zo beschikt IBM reeds over het Q-platform voor kwantumcomputers in de cloud. Het Taiwanese Ministerie van Wetenschap en Technologie heeft nu een samenwerkingscontract ondertekend met IBM waardoor het van dit platform gebruik kan maken. Het contract gaat in vanaf 1 januari 2019.

 

De samenwerking heeft bovendien geen commercieel uitgangspunt, maar is puur academisch gericht. De enige industriële deelnemer van dit project is TSMC, het Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Het bedrijf zal zich toeleggen op de productie van de chips voor de kwantumcomputers. Voor quantum computing zijn namelijk speciale chips nodig die kunnen functioneren bij extreem lage temperaturen, die vereist zijn om de kwantumeffecten te laten plaatsvinden.

 

Waar TSMC zich zal toeleggen op de productie van de chips, zal het ontwerp ervan vermoedelijke voor de rekening van IBM zijn, gezien zijn ervaring met kwantumprocessoren.

 

Tot slot zal dit project, net zoals andere projecten omtrent kwantumcomputers, steun ontvangen van de Taiwanese overheid. Het hier om een jaarlijkse bijdrage van om en bij de 1,7 miljoen, gedurende een periode van vijf jaar.