3D NAND-geheugen

NAND-geheugen vindt gretig aftrek bij fabrikanten van smartphones, SSD’s en laptops, al heeft dat ook gevolgen voor de prijzen van het geheugen – de prijs voor het geheugen zal vermoedelijk kortstondig gaan stijgen.

 

Jaren geleden was er een behoorlijke stijging van de NAND prijs merkbaar, SSD’s werden razend populair onder fabrikanten van laptops en desktops, maar ook de verkoop van smartphones met hetzelfde NAND-geheugen bleef stijgen. Omdat er voor lange tijd niet goed op werd geanticipeerd door fabrikanten, bleven de prijzen ook stijgen, tot fabrikanten de productie omhoog lieten gaan, onder andere door het bouwen van nieuwe fabrieken. Sinds eind 2017 blijven de prijzen dalen, dit wordt nog versterkt nu ook QLC-geheugen op de markt begint te raken. Er lijkt kortstondig een einde te komen aan deze daling, al zou dit binnen een aantal maanden al opgelost moeten zijn – zo blijkt uit berichtgeving van Digitimes.

 

Digitimes, een website die vaak juiste informatie af weet te leveren, zou van bronnen in de industrie te horen hebben gekregen dat de stijging die nu plaatsvindt voor NAND-geheugen, slechts een korte tijd door zal gaan. Daarna zal de prijs vermoedelijk weer verder gaan dalen, zo gingen eerder al de voorspellingen van DRAMeXchange. Nu de vraag begint te dalen, aangezien fabrieken klaar zijn met de productie voor de feestdagen, is de kans groot dat er weer overschotten zullen ontstaan. Deze overschotten zullen vervolgens de prijzen weer doen dalen, al is het niet bekend hoe groot deze overschotten zullen zijn.

 

‘Verkeerde anticipatie’

In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat fabrikanten niet erg blij zijn met de overschotten, vooral aangezien deze de omzetten en winstmarges van fabrikanten drukken. Western Digital en Toshiba hebben de productie verlaagd, zo zal vermoedelijk ook het geval zijn geweest bij Samsung, SK Hynix en Micron. Nu er ‘tekorten’ ontstaan, is de kans groot dat de productie verder opgevoerd zal worden om deze tekorten in te vullen. Vermoedelijk zullen de tekorten in februari, na het Chinese nieuwjaar, al zijn ingelost, zo wordt uitgesproken door niet nader genoemde bronnen. Of er tot die tijd een prijsverhoging van SSD’s, laptops en smartphones aan zit te komen, dat is niet bekend.