Huawei

De Chinese staatsmedia vinden dat Canada niet naar de pijpen van de VS moet dansen.

Advertentie

 

Volgens de Chinese staatsmedia moet Canada zichzelf distantiëren van de VS en haar megalomane beleid en Meng Wanzhou, de CFO van Huawei, onvoorwaardelijk vrijlaten.

 

Vorige week werd Wanzhou nog opgepakt in Canada op aanvraag van Washington. Zo schrijft de publieke tabloid Global Times vandaag.  

 

Meng is de CFO van Huawei technologies en wordt er door de VS van beschuldigd banken misleid te hebben over haar vermeende handelstransacties met Iran.

 

Daardoor lopen de banken ook het risico om de Amerikaanse sancties tegen Iran te schenden. Meng werd op 1 december gearresteerd, en werd dinsdag terug voorwaardelijk vrijgelaten.  

 

De Verenigde Staten hebben nu sinds de datum van haar arrestatie 60 dagen de tijd om formeel de uitlevering van Meng aan te vragen.

 

Dat alles terwijl een Canadese rechter zich buigt over de vraag of de zaak tegen de Huawei-CFO wel sterk genoeg is. Daarna moet de Canadese minister van justitie beslissen of Meng al dan niet zal uitgeleverd worden.  

 

Meng heeft nergens ter wereld een strafblad, en haar arrestatie gaat lijnrecht in tegen het uitleveringsverdrag dat bestaat tussen de VS en Canada; zo merkte de Global Times fijntjes op.

 

De tabloid voegde er nog aan dat Canada de hele diplomatieke crisis meteen zou kunnen beëindigen door Meng onvoorwaardelijk vrij te laten, in plaats van “te handelen als de eenenvijftigste staat van de Verenigde Staten”.

Advertentie