Play Store donaties

In de VS kunnen Android-gebruikers via de Play Store geld doneren aan goede doelen. Hierbij gaat het volledige bedrag rechtstreeks naar de organisatie.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Gewoonlijk eist Google 30% op van alle transacties die plaatsvinden via de Play Store. Dit geldt zowel voor de aankoop van een app zelf als mogelijke transacties in apps. Het bedrijf lanceert nu “Giving Season on Play” in het kader van de feestdagenperiode.

 

Dit houdt in dat je in de VS momenteel via de Play Store geld kan doneren aan bepaalde goede doelen. Aangezien het hier om non-profitorganisaties gaat, heeft Google ook besloten om zijn 30%-systeem hierop niet te toe passen. Als er dus via de Play Store een gift wordt gedaan aan een goed doel, gaat het volledige bedrag naar de organisatie in kwestie. Voor de gemiddelde mens klinkt dit misschien als een logische beslissing, maar dit is meteen ook de eerste keer dat Google niet met 30% van de opbrengt aan de haal gaat.

 

Voorlopig is de functie alleen beschikbaar in de VS, maar er zijn al plannen om dit gebied uit te breiden. De donaties zouden “gedurende de komende dagen” beschikbaar moeten worden voor gebruikers in Canada, Mexico, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Taiwan en Indonesië. In zowel België als Nederland moeten we dus voorlopig nog geld doneren via de traditionele wegen. Het blijft nog steeds de eerste keer dat Google een dergelijk project organiseert, dus als alles naar wens verloopt, bestaat de kans dat er uiteindelijk in nog meer landen donaties via de Play Store kunnen gebeuren.

 

Niet de eerste

Wat sommige Android-gebruikers nu pas kunnen doen, is reeds een tweetal jaar mogelijk voor iOS-gebruikers. In 2016 heeft Apple namelijk zijn App Store open gesteld voor non-profitorganisaties zodat donaties via die weg ook volledig naar de organisatie gaan. Vooral tijdens natuurrampen maakt Apple gebruik van deze functie om geld in te zamelen. Eerder dit jaar werd er geld ingezameld voor de bosbranden in Californië en in 2017 voor Orkaan Harvey.