China

China en het jaar van het schaap.


 

Een NSA-beambte heeft gasten van een Wall Street Journal veiligheidstop laten weten dat er steeds meer verdachte cyberactiviteit plaatsvindt vanuit China de laatste tijd.

 


De beambte, Rob Joyce, uitte zijn vrees dat China zich daarmee aan het voorbereiden was om kritische infrastructuur binnen de VS aan te vallen zoals energie- of transportvoorzieningen.

 

China’s hacking business richt zich de laatste tijd voornamelijk op spionage en het bemachtigen van handelsgeheimen, waardoor de bewering van Joyce lijkt af te wijken van de norm.

 

Het is niet meteen duidelijk wat ervoor zou zorgen dat de cyberrelaties tussen de VS en China weer op scherp zouden gesteld worden.

 

De laatste maanden zijn de VS en China verwikkeld in een handelsoorlog, en om het allemaal nog dramatischer te maken, eiste de VS vorige week nog de uitlevering van de CFO van Huawei toen die in Canada opgepakt werd tijdens een vakantie met haar familie.

 

Veel harde feiten zijn er ook niet om de beweringen kracht bij te zetten. Toch houdt dat de hele retoriek hoegenaamd niet tegen.

 

Bronnen van Reuters melden dat Amerikaanse aanklagers op het punt staan om Chinese burgers aan te klagen omdat ze hadden deelgenomen in een digitale campagne.