Alibaba Pictures

Alibaba Group neemt vanaf vandaag de leiding van Alibaba Pictures over met een investering van 140 miljoen euro in nieuwe aandelen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

E-commercegigant Alibaba heeft vandaag aangekondigd dat het een meerderheid aan aandelen heeft gekocht van Alibaba Pictures, het verlieslatende filmbedrijf onder dezelfde naam. Alibaba kocht iets minder dan 2 procent aan aandelen en bezit nu 50,92 procent ten opzichte van de 49 procent van voordien.

 

De aankoop zal de Alibaba Group zo’n 140 miljoen euro kosten, best wel wat voor een bedrijf dat in het verleden niet echt succesvol te noemen was. Alibaba Pictures werd in 2014 opgericht en verdubbelde in 2017 zijn omzet, maar maakte vorig jaar toch nog een verlies van 145 miljoen euro. Ook dit jaar zag het bedrijf geen succes en grote investeringen in fantasiefilm “Asura” verdwenen in het niets toen de film door de vakpers werd afgebroken. Het Amerikaanse filmmagazine Variety noemde hem zelfs de “grootste flop in de Chinese (film)geschiedenis”. De aankoop toont echter wel dat Alibaba het volste vertrouwen heeft in Alibaba Pictures naar de toekomst toe.

 

Nu Alibaba de meerderheid van het bedrijf bezit, zitten er wel wat veranderingen aan te komen en zullen alle diensten van Alibaba Pictures nauwer gaan aansluiten bij de rest van Alibaba, waaronder video streamingdienst Youku. Ter voorbereiding van deze transitie nam Alibaba Pictures CEO Fan Luyuan vorige week al de leiding van Youku over, nadat de vorige voorzitter, Yang Weidong, verplicht werd om een stap opzij te zetten na beschuldigingen omtrent corruptie.